Up 2 Date

Jezelf ouder maken met FaceApp: grappig, maar is het ook veilig?

  1. Newschevron right
  2. Jezelf ouder maken met FaceApp: grappig, maar is het ook veilig?

Het is je vast niet ontgaan dat heel Instagram vol staat met foto's van oudere, grijze versies van celebrities. Door middel van de app FaceApp kan je je gezicht namelijk omtoveren tot een realistische oudere versie van jezelf. Supergrappig, maar experts waarschuwen voor de gevaren van deze app. Want wat gebeurt er eigenlijk met die foto's van al die gezichten?

Kleine lettertjes

FaceApp is een Russische app waarmee je door middel van een foto kan checken hoe je eruit zou zien als iemand van het andere geslacht of als een bejaarde versie van jezelf. Zodra je dit doet, wordt je gezicht geupload in een database samen met allerlei andere informatie zoals je IP-adres, je locatie en cookie-informatie. In de privacyverklaring van de app staat in kleine lettertjes dat dit allemaal wordt opgeslagen, maar wat ze ermee doen, is niet duidelijk.

Russische apps versus Amerikaanse apps

Dat FaceApp een Russische app is, hoeft niet gelijk iets ergs te betekenen. Het kan wel bepaalde dingen lastiger maken. Techjournalist Joost Schellevis legde vanochtend in Start met Fernando uit: “Als je ergens je data opslaat, heb je rechten als gebruiker. In dit geval kan het lastiger zijn om daar gebruik van te maken, omdat de app niet volgens de Europese wetgeving opereert.”

Maar wat is dan het verschil met Amerikaanse apps? Vorig jaar was er natuurlijk genoeg gezeik rondom het Facebook-dataschandaal. Joost legt uit dat er - in het geval van Facebook - in ieder geval een kantoor in Europa is. Ook kan je je klacht indienen bij de privacy-waakhond van Nederland, namelijk de Autoriteit Persoonsgegevens. Die lossen het dan op samen met privacy-waakhonden in andere landen. Joost: “Met Amerika werken we gewoon net iets nauwer samen op het gebied van privacy.”

Hackers

De hele bak aan informatie die de app ontvangt is dus behoorlijk aantrekkelijk om door te verkopen aan andere bedrijven. Daarnaast is het ook ideaal voor hackers om er identiteitsfraude mee te plegen. Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor digitale burgerrechten zoals internetvrijheid en privacy, raadt het gebruik van apps zoals FaceApp dan ook sterk af.

Overal gevolgd

Bits of Freedom waarschuwt dat de informatie die met de app verzameld wordt, gebruikt kan worden om gezichtsherkenningstechnieken te verbeteren. Daarmee kan je gezicht herkend én gevolgd worden met als gevolg dat bedrijven en overheden in de toekomst misschien wel altijd kunnen weten waar je bent en wat je doet. En dat is best een creepy idee...

Ster advertentie
Ster advertentie