STER Advertentie
STER Advertentie

Tieners en jongvolwassenen grootste groep slachtoffers van cybercrime

Tieners en jongvolwassenen grootste groep slachtoffers van cybercrime
Pixabay

Woensdag 17 juli 2019 - 14:38 uur

|

Door:

Francesco

Je opent je Instagram en merkt dat iemand er allemaal gekke shit op heeft gezet. Ja hoor, je bent gehackt! Een gehackt Insta- of Facebook-account is tegenwoordig misschien wel de grootste nachtmerrie van meeste jongeren. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de politie blijkt dat in 2018 in Nederland vooral tieners en jongvolwassenen de l*l waren als het gaat om cybercrime. 

Grootste groep

Een op de twaalf Nederlanders is in 2018 slachtoffer geworden van cybercrime. Leuk al die feitjes en nummertjes natuurlijk, maar het gaat concreet om zo'n 1,2 miljoen mensen van 12 jaar en ouder. De grootste groep wordt met 12 procent gevormd door jongeren tussen de 12 en 25 jaar. 65-plussers zijn met 4 procent de kleinste groep.

Wat voor misdrijven?

In 4,6 procent van de gevallen ging het om misdrijven waarbij geld gestolen werd. Hacken stond met 1,8 procent op de tweede plek. Dan gaat het vooral om gehackte socialmedia-accounts. Uiteindelijk stapten de meeste slachtoffers niet naar de politie. Why? Omdat ze helaas dachten dat het niet zou helpen. De politie wil het daarom een stuk easier maken om aangifte te doen. Never nooit twijfelen dus!

“Tien jaar geleden wilde de politie niet geloven dat een telefoon gehackt kan worden.” 

'Lindy is al jaren slachtoffer van cybercrime en de politie neemt haar niet serieus'

Slachtoffer

Ook in Start met Fernando werd het onderwerp besproken. Lindy vertelde hoe zo’n tien jaar geleden haar telefoon gehackt werd en de problemen die zij daar nog steeds door heeft. Gelukkig belde Nakib even later om zijn hulp aan te bieden! Dat fragment vind je hieronder. 

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • TLC's Chilli (48) showt keiharde moves op nieuwe track van haar zoon

  • Kim K. deelt schattige foto van Psalm met grote zus North en broer Saint

  • #PrayforAmazonia gaat viral: "Amazonewoud staat al 3 weken in de fik!"

  • Samuel L. Jackson is 39 jaar getrouwd en deelt mooie Instagram-throwback

  • Jongetje van 8 scheurt met 140 km per uur over de snelweg

  • Met deze 5 tips voorkom jij die vreselijke after-vakantiedip

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.up-2-date.42879-1-2-miljoen-nederlanders-slachtoffer-van-cybercrime"}