STER Advertentie
STER Advertentie

Komt de basisbeurs weer terug?

Komt de basisbeurs weer terug?
Pexels

Dinsdag 3 september 2019 - 12:25 uur

|

Door:

Kavita

Kom de basisbeurs weer terug? Als het aan de PvdA ligt wel. Waar de partij in 2015 nog voorstander was van het leenstelsel - samen met GroenLinks, D66 en de VVD - is dat nu niet meer het geval. Ook GroenLinks heeft er sinds mei dit jaar een andere kijk op. 

stressvolle tijd, andere aanpak

PvdA-leider Asscher liet in het NOS Radio 1-Journaal weten dat deze 'stressvolle' tijd om een andere aanpak vraagt. Met stressvol bedoelt hij dat jongeren het al moeilijk genoeg hebben met het vinden van een baan en een redelijke woning, laat staan schulden maken door van het leenstelsel afhankelijk te zijn tijdens je studie. 

Lees ook: Groot deel studenten heeft psychische klachten door leenstelsel

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

compensatie

Asscher denkt dat de terugkomst van de basisbeurs jongeren meer zekerheid kan bieden. "Mocht de basisbeurs weer worden ingevoerd, dan moeten leenstelselstudenten worden gecompenseerd. Je moet dan gaan onderhandelen over een fatsoenlijke regeling voor deze groep."

Lees ook: Studenten komen (alweer) in actie met protestmars tegen leenstelsel

positief teken

Met zekerheid zeggen dat de basisbeurs terugkomt, is nog niet aan de orde. Wel is de ommekeer van zowel GroenLinks als PvdA een positief teken. Asscher vindt het moeilijk in te schatten wat de uitwerking van het nieuwe plan gaat worden, maar gokt dat ze met 700 miljoen euro vooruit kunnen. De PvdA en GroenLinks schuiven in ieder geval aan bij Coalitie-Y, een initiatief van regeringspartij ChristenUnie om met jongerenorganisaties en #BOOS-presentator Tim Hofman oplossingen te bedenken voor problemen waar deze generatie tegenaan loopt. 

niks veranderen?

Hoewel de basisbeurs weer in het vooruitzicht is, zal er deze kabinetsperiode nog niks veranderen. Dat komt, omdat coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie - die sowieso al tegen het leenstelsel en voor de basisbeurs waren - in het regeerakkoord hun steun hebben beloofd aan voorstanders van het leenstelsel VVD en D66. 

stem laten horen

Met al deze informatie in je achterhoofd: de Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 17 maart 2021. Dus, heb je toch liever een basisbeurs? Dan is dat de dag dat je je stem kan laten horen!

Populair op FunX.nl

  • Badr Hari helemaal ready voor nieuwe wedstrijd

  • Numidia: "Ik kon niet geloven dat Boef op mijn track wilde"

  • Danny (26) is chef-kok: "Ik ga vaak uit eten, maar heb ook een flinke spaarrekening"

  • 'Lionel Messi stopt bij FC Barcelona'

  • Famke Louise: 'Ik ga niet meer smeken om featurings'

  • Door een depressie maakt Bizzey nu ook andere muziek: "niet meer alleen plat over seks"