STER Advertentie
STER Advertentie

Ierland gaat 440 miljoen bomen planten in twintig jaar

Ierland gaat 440 miljoen bomen planten in twintig jaar
Unsplash

Zondag 8 september 2019 - 16:12 uur

|

Door:

Burç

Wat doe je als je het minst beboste land van de EU bent? Dan plant je gewoon meer bomen. En dat is precies wat Ierland volgens de Irish Times van plan is. Het EU-land wil de komende twintig jaar 440 miljoen bomen gaan planten. Dat zijn er dus 22 miljoen per jaar.

Kritiek op bomenplan

Het plan om miljoenen bomen te planten krijgt ook veel kritiek van milieu-organisaties. Zo zegt Irish Wildlife Trust dat dit verhaal een duidelijke poging is om de krantenkoppen te halen. Ze zeggen dat de focus van de regering te veel op het aantal ligt en dat men niet de juiste bomen wil planten. Volgens hen zou er meer aandacht moeten zijn voor biodiversiteit en duurzame bossen waarin een kapverbod zou moeten gelden.

Percentages

Het plan klinkt qua aantallen heel ambitieus, maar zelfs als Ierland het voor elkaar krijgt om 440 miljoen bomen te planten, blijft het alsnog een van de EU-landen met de minste bebossing. Ze zouden alleen Malta voorbij gaan dankzij deze honderden miljoenen bomen. In percentages is het verschil duidelijker. Ierland was ooit voor tachtig procent bedekt met bos, maar tegenwoordig is dat percentage maar tien procent. Het Europees gemiddelde ligt echter op dertig procent, dus dan begrijp je het enorme verschil.

Record: Ethiopië

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat intensieve herbebossing een effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom is Ierland niet het enige land dat ineens massaal bomen plant. Ook Ethiopië, IJsland en Noord-Korea hebben de scheppen uit de schuur gehaald. Zo vestigde Ethiopië in juli nog een wereldrecord door in één dag 350 miljoen bomen te planten. Volgens het ministerie van Landbouw deden ze dat door met 23 miljoen mensen een dag lang bomen te planten.

Wil jij dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws? Abonneer je op de FunX Daily Podcast en mis niks!

Populair op FunX.nl

  • Hartbrekend: Speler scoort en vertelt teamgenoot dat zijn vader net overleden is

  • Rihanna gebruikt Cho, Spanker en Stefflon Don-tune in Savage x Fenty-show

  • Wapengebruik steeds normaler onder jongeren in Amsterdam Zuidoost: hoe komt dat?

  • Nederlandse Hodan (28) in docu Beyoncé: “Ik dacht dat iemand mij voor de gek hield”

  • Eva's paspoort is ongeldig door studieschuld: "Ik kan het land niet uit"

  • Jennifer Lopez steelt Versace-show in haar beroemde groene Grammy-jurk