Up 2 Date

Appen en rijden? Vanaf nu word je betrapt door slimme camera's

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Appen en rijden? Vanaf nu word je betrapt door slimme camera's

Denk voortaan twee keer na voordat je je mobieltje in de hand neemt terwijl je rijdt. Vanaf vandaag zet de politie slimme camera's in die kunnen filteren of een automobilist bezig is met zijn of haar telefoon. De schade als je gepakt wordt: een boete van 240 euro. Dat wil je natuurlijk niet!

veiliger op de weg

Met de slimme camera's wil de politie afleiding in het verkeer tegengaan en dus zorgen dat het veiliger wordt op de weg. De speciale camera's herkennen het als een bestuurder een mobiel elektronisch apparaat vastheeft. Behalve een telefoon, vallen daar bijvoorbeeld ook een tablet en een navigatiesysteem onder.


Bron: ANP

Betrouwbaar

Hoe het werkt? Als de camera bijvoorbeeld signaleert dat de bestuurder een mobieltje vasthoudt, maakt het een foto van de overtreder en het kenteken van de wagen. Daarna checkt een politieagent of het wel klopt. Is er sprake van een overtreding, dan gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en wordt er een boete naar het woonadres van de kentekenhouder gestuurd.

Begin dit jaar liet de politie al weten dat ze de slimme camera's zouden testen. In de onderstaande video wordt nog een keer goed uitgelegd hoe het werkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

waar?

De slimme camera's worden voor nu alleen nog ingezet in de regio Midden-Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie