STER Advertentie
STER Advertentie

Hümeyra had beschermd moeten worden door OM en politie

Hümeyra had beschermd moeten worden door OM en politie
ANP

Woensdag 9 oktober 2019 - 15:46 uur

|

Door:

Ginette

De 16-jarige Hümeyra, die eind vorig jaar werd vermoord door haar stalker, had beschermd moeten worden door de reclassering, het OM en de politie. Uit het inspectieonderzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat het gevaar dat Hümeyra liep niet genoeg onderkend werd. Politie, Openbaar Ministerie, de reclassering en het meldpunt huiselijk geweld werkten namelijk niet goed samen. 

Conclusies van het onderzoek

"De aanpak van de stalking van Hümeyra is ernstig tekortgeschoten. In deze zaak hebben de politie, het OM, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis onvoldoende aandacht gehad voor de bescherming van Hümeyra. De (strafrechtelijke) aanpak door de politie en het OM en het toezicht van de Reclassering zijn onvoldoende gericht geweest op het stoppen van de stalking door E. De ketenpartners hebben – naast de eigen taken en verantwoordelijkheden – een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van slachtoffers. In deze zaak is de ketensamenwerking niet goed verlopen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

versnipperde zaak

De politie behandelde de zaak van Hümeyra niet als stalkingszaak, terwijl de dader wel een contactverbod had en onder toezicht stond van reclassering. Ook had zij geen vast aanspreekpunt, waardoor ze haar verhaal tekens opnieuw moest vertellen. Volgens het onderzoek hebben ruim 50 politiemedewerkers een rol gehad in de zaak.

Voordat Hümeyra doodgeschoten werd, had ze opnieuw contact gezocht met de politie. Een paar uur voor haar afspraak op het politiebureau werd zij vermoord in de fietsenstalling voor haar school. 

Populair op FunX.nl

  • 8D audio is de perfecte manier van muziek luisteren in quarantainetijd

  • Monica Geuze ontmoette nieuwe vriend (29) via exclusieve dating-app

  • Sehraz (16) is weer thuis en krijgt verrassing van Frenna

  • VS heeft nu meeste coronabesmettingen

  • Slim of misleidend? Webshops verkopen kleding die ook op AliExpress staat

  • Deze bioscoopfilms kun je vervroegd thuis checken door de coronacrisis