STER Advertentie
STER Advertentie

Hümeyra had beschermd moeten worden door OM en politie

Hümeyra had beschermd moeten worden door OM en politie
ANP

Woensdag 9 oktober 2019 - 15:46 uur

|

Door:

Ginette

De 16-jarige Hümeyra, die eind vorig jaar werd vermoord door haar stalker, had beschermd moeten worden door de reclassering, het OM en de politie. Uit het inspectieonderzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat het gevaar dat Hümeyra liep niet genoeg onderkend werd. Politie, Openbaar Ministerie, de reclassering en het meldpunt huiselijk geweld werkten namelijk niet goed samen. 

Conclusies van het onderzoek

"De aanpak van de stalking van Hümeyra is ernstig tekortgeschoten. In deze zaak hebben de politie, het OM, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis onvoldoende aandacht gehad voor de bescherming van Hümeyra. De (strafrechtelijke) aanpak door de politie en het OM en het toezicht van de Reclassering zijn onvoldoende gericht geweest op het stoppen van de stalking door E. De ketenpartners hebben – naast de eigen taken en verantwoordelijkheden – een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van slachtoffers. In deze zaak is de ketensamenwerking niet goed verlopen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

versnipperde zaak

De politie behandelde de zaak van Hümeyra niet als stalkingszaak, terwijl de dader wel een contactverbod had en onder toezicht stond van reclassering. Ook had zij geen vast aanspreekpunt, waardoor ze haar verhaal tekens opnieuw moest vertellen. Volgens het onderzoek hebben ruim 50 politiemedewerkers een rol gehad in de zaak.

Voordat Hümeyra doodgeschoten werd, had ze opnieuw contact gezocht met de politie. Een paar uur voor haar afspraak op het politiebureau werd zij vermoord in de fietsenstalling voor haar school. 

Wil jij dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws? Abonneer je op de FunX Daily Podcast en mis niks!

Populair op FunX.nl

  • Vader en zes kinderen leefden jaren afgezonderd in kelder

  • Twitteraar blokkeert agent van Turkse afkomst om zijn achternaam

  • Schokkend: heroïne deed dit in zeven maanden met haar zoon

  • Kijkers verbijsterd door spannende Netflix-thriller 'Fractured'

  • Thuisloze Cassandra (20) in tranen na krijgen sleutel van eigen huis

  • Kanye West bekeert zich tot het christendom