Up 2 Date

Elle Duitsland biedt excuses aan voor cover met: "Zwart is terug"

  1. Newschevron right
  2. Elle Duitsland biedt excuses aan voor cover met: "Zwart is terug"

Elle Duitsland heeft deze maand compleet de plank misgeslagen met hun editie over donkere modellen. "Zwart is weer terug", stond er op de cover en in het artikel had het tijdschrift ook nog de namen van twee modellen verwisseld. Na grote ophef - huidskleur is natuurlijk niet iets wat een trend kan zijn - heeft het Duitse blad excuses gemaakt.

Viral

Foto's van het blad van Elle gingen viral, nadat het account Diet Prada (meer dan 1,6 miljoen volgers) het deelde met de begeleidende tekst: "In de novembereditie verklaart het voornamelijk door witte modellen gedomineerde blad dat 'zwart terug is'. Ironisch omdat zij, samen met een groot gedeelte van de mode-industrie, tot voor kort medeplichtig zijn geweest aan het ontkennen van de zichtbaarheid voor donkere modellen. [...] Op de cover van de editie, getiteld "Terug naar zwart", staat ook nog eens een wit model. Je verzint het niet!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen trend

Ook voormalig topmodel Naomi Campbell liet van zich horen op Instagram. "Het maakt me zo verdrietig om dit te zien". liet zij weten in een lang, openhartig bericht. "Ik heb al ontelbaar veel keren gezegd: we zijn geen trend. We zijn hier om hier te blijven!"

Fouten

"Het was de bedoeling om sterke, donkere vrouwen die als modellen werken in de mode-industrie te laten zien", schrijft hoofdredacteur Sabine Nedelchev namens Elle Duitsland in een statement. "Daarbij hebben we meerdere fouten gemaakt waarvoor we onze excuses bieden aan iedereen die we mogelijk gekwetst hebben."

Volgens het blad was het inderdaad een grote fout om de covertitel "Back to black" te gebruiken: "Dat kan je opvatten alsof donkere modellen een soort modetrend zijn. Dat was zeker niet onze bedoeling en het was onze fout dat we hier niet zorgvuldiger mee zijn omgegaan."

Vergissing

Een andere pijnlijke vergissing die Elle gemaakt heeft, is de verkeerde naam bij het verkeerde model te noemen. Bij het stukje over Janays Furman stond een foto van Naomi Chin Wing. "Het is een fout waar we spijt van hebben en waarvoor we ons verontschuldigen. We zijn ons ervan bewust hoe problematisch dit is."

Hoofdredacteur Nedelchev sluit het bericht af met opnieuw een excuses en zegt dat Elle van deze fouten geleerd heeft.

{instagram https://www.instagram.com/p/B4PMMX3Itx8/ }

Ster advertentie
Ster advertentie