Up 2 Date

Wijnaldum geschokt door racisme in voetbal: "Keihard optreden"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wijnaldum geschokt door racisme in voetbal: "Keihard optreden"

Georginio Wijnaldum en bondscoach Ronald Koeman hebben zich maandagmiddag keihard uitgesproken tegen racisme in het voetbal. De aanleiding was de gebeurtenis bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior waarbij voetballer Ahmed Mendes Moreira racistisch bejegend werd.

Oranje van het veld bij racisme

Tijdens een persconferentie van het Nederlands elftal in aanloop naar de wedstrijd tegen Estland zei Koeman dat zijn spelers van het veld zullen stappen bij een soortgelijke gebeurtenis. "Je moet gewoon weggaan van het veld", zegt Koeman. "Iemand moet het doen. We denken er zo over, maar niemand doet het. We proberen het met fluwelen handschoentjes op te lossen." Georginio Wijnaldum loopt niet alleen van het veld. Hij blijft ook weg, want de wedstrijd vervolgen is voor Gini geen optie: "Als je terugkomt, verandert er niets. Er zijn genoeg statements gemaakt, maar niets is veranderd. Het wordt gewoon weggelachen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatschappelijk probleem

Georginio geeft aan dat hij enorm geschokt is door de racistische gebeurtenissen in Den Bosch: "Ik had nooit verwacht dat dit in Nederland zou gebeuren. Hoe er daarna mee omgegaan is vind ik kwalijk. Niet alleen door de trainer, maar ook door de club." Wijnaldum vraagt zich alleen af wat hij zelf zou kunnen doen: "Wat kan je doen als speler? Het is een maatschappelijk probleem. Toch vind ik dat wij als spelers elkaar moeten steunen. Ik vind dat het ook iets voor de politiek is. Er moet keihard opgetreden worden tegen zulke praktijken. Wat ik heb gezien, kan niet."

Hitlergroet: respectloos

Liverpool-ster Georginio Wijnaldum zegt ook dat er meer aan de hand is dan alleen racisme: "Ik zag ook iemand een Hitlergroet doen. Dan denk ik: hoe haal je het in je hoofd om dat te doen? Je voorouders hebben jarenlang voor je gevochten zodat jij een vrij leven kan leiden. En jij gaat even zo'n groet doen? Ik vind dat echt respectloos. Het kan gewoon niet en het moet niet geaccepteerd worden in Nederland, vind ik persoonlijk. Er moet gewoon keihard opgetreden worden."

keiHard ingrijpen

Wijnaldum zegt dat het tijd is om keihard in te grijpen. Hoe precies, dat weet hij niet: "Keiharde boetes naar de mensen toe? Ik las dat er camera's moesten komen zodat ze precies weten wie het doet. Het moet zo hard zijn dat niemand het in zijn hoofd haalt om zoiets te doen. Uiteindelijk houden we van voetbal omdat we er plezier van hebben. We proberen de supporters te vermaken en dan zit je niet te wachten op zulke dingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie