STER Advertentie
STER Advertentie

Veroordeelde Desi Bouterse zondag terug naar Suriname

Veroordeelde Desi Bouterse zondag terug naar Suriname
EPA

Zaterdag 30 november 2019 - 10:21 uur

|

Door:

Daisy

Desi Bouterse is vrijdag tot 20 jaar celstraf veroordeeld in de zaak rond de Decembermoorden. Hij keert zondag terug naar Suriname, dat heeft zijn vrouw laten weten aan zijn partij, De Nationale Democratische Partij. 

onverwachts

Vrijdagmiddag kwam het vonnis voor Desi Bouterse onverwachts. De krijgsraad in Suriname begon opeens met het voorlezen van de vonissen in het proces dat over de Decembermoorden gaat. Bouterse was dan ook niet in de rechtbank; hij was op staatsbezoek in China. 

bewezen

Volgens de krijgsraad zijn opzet en voorbedachten rade bewezen, maar Desi Bouterse hoeft niet meteen de gevangenis in. Dat gebeurt pas nadat hij in hoger beroep veroordeeld zou worden. Hij gaat tegen de uitspraak in beroep en heeft tot nu toe altijd ontkent dat hij betrokken was bij de decembermoorden. 

de decembermoorden

De Decembermoorden vonden plaats in 1982. Toen werden er vijftien tegenstanders van het Surinaamse militaire regime gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia, wat het hoofdkwartier was van Desi Bouterse. Omdat Bouterse de belangrijkste man in het leger was, speelde hij hierbij volgens de krijgsraad een belangrijke rol.

sinds 2007

De zaak rondom de Decembermoorden duurt al heel lang: sinds 2007. Eerst kon Bouterse de zaak nog vertragen door een 'amnestiewet' in te voeren in 2012, wat betekende dat de zaak 'vergeten' werd. Die wet werd in 2016 weer ongedaan gemaakt. 

Populair op FunX.nl

  • 'Hier zit toch geen zand'-meisje doet verhaal na 14 jaar: "Ik leef niet onder een brug"

  • Tomy Holten overleed een uur na arrestatie: waarom hoorden we hier zo weinig over?

  • Tiener (16) krijgt emotioneel verzoek van man (31): "Verzin een betere aanpak"

  • Surinaamse coronawoordvoerder Danielle Veira gaat weer viral: "Help jezelf"

  • Twee aangiftes tegen Rotterdamse politie wegens mishandeling en discriminatie

  • Alle vier agenten betrokken bij dodelijke arrestatie George Floyd aangeklaagd