Up 2 Date

Wat is er aan de hand bij de Turkse grenzen?

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Wat is er aan de hand bij de Turkse grenzen?

Chaos aan de grens van Turkije: het land houdt vluchtelingen die naar Turkije willen niet langer meer tegen. Het is de reactie van luchtaanvallen in de Syrische plaats Idlib, waarbij volgens de autoriteiten 33 Turkse militairen om het leven zijn gekomen. Turkije wil met het openstellen van de grenzen voor vluchtelingen zorgen voor een reactie vanuit Europa. Met het openstellen van de grens voor vluchtelingen verbreekt Turkije de afspraken die in 2016 met de Europese Unie zijn gemaakt, over het controleren van vluchtelingenstromen, maar de EU heeft zich ook niet netjes aan de regels gehouden.

EU komt afspraken niet na

President Erdogan wil de Europese Unie dwingen om meer geld te geven om de miljoenen vluchtelingen op te vangen. "In Turkije zijn al 3,6 miljoen vluchtelingen, oftewel vier procent van de bevolking. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk vier procent van haar bevolking als vluchtelingen zou accepteren, zou elke vluchteling ter wereld in de EU of het VK zijn. Zoveel heeft Turkije dus al gedaan", zei Gerald Knaus onlangs bij Nieuwsuur. Hij is een van de grote namen die verantwoordelijk is voor het vluchtelingenakkoord uit 2016. Volgens Knaus heeft de EU zich niet aan alle verplichtingen gehouden. "We zien traangas en geweld tegen migranten die aankomen op Griekse eilanden."

Luchtaanval Idlib

Turkije heeft in de provincie waar Idlib ligt veel troepen gevestigd. Het Syrische regime en Turkije voeren een militaire strijd om de provincie waarin Idlib zich bevindt. Turkije probeert Idlib te beschermen van de Syrische dreiging, want het regime van president Assad wil de macht over deze provincie weer terug. Gisteren is een groep van Turkse soldaten gebombardeerd. Hierbij vielen 33 doden. Dit was voor Turkije een reden om Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet langer meer tegen te houden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een kreet om hulp

Turkije heeft al vaker gedreigd de grens weer open te gooien, maar heeft dit nooit eerder gedaan. Tot nu. Het lijkt een kreet om hulp te zijn. De woordvoerder van president Erdogan, Fahrettin Altun, zegt dat het moeilijk wordt om de afspraken met de EU na te komen als Idlib valt. Daarbij zegt hij ook: "Turkije heeft niet langer meer de mogelijkheden en de middelen deze mensen te helpen." President Erdogan wil dat andere landen hem steunen, zodat ze samen de problemen in de regio kunnen oplossen. Met het openstellen van de grens, hoopt hij meer gehoord te worden.

Ster advertentie
Ster advertentie