Up 2 Date

Stagediscriminatie melden via een app? "We moeten steviger optreden"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Stagediscriminatie melden via een app? "We moeten steviger optreden"

Moeilijk aan een stageplek komen omdat je een niet-Nederlands klinkende achternaam hebt: van stagediscriminatie is al jarenlang sprake. Het wordt hoog tijd dat dit aangepakt wordt en daarom willen GroenLinks en CDA dat studenten makkelijker een melding van stagediscriminatie moeten kunnen maken. Daarvoor willen ze - mede door studenten zelf - een speciale app laten ontwikkelen.

'Sorry, geen plek'

Ook onder de FunX-luisteraars zijn er veel studenten die te maken hebben (gehad) met discriminatie tijdens het solliciteren. Zo vertelde Abdel, die een Marokkaanse achternaam heeft, tijdens Start met Fernando dat zowel hij als zijn klasgenoot met Nederlandse achternaam solliciteerden bij hetzelfde bedrijf. "Tegen mij zeiden ze dat ze geen stageplekken hadden en tegen hem zeiden ze dat hij gewoon welkom was."

Weinig meldingen

Omdat niet alle gevallen van discriminatie gemeld worden, is het moeilijk te bepalen hoe groot het probleem precies is. Er bestaat momenteel al wel een online meldpunt voor stagediscriminatie. Daar komen echter maar een paar meldingen per jaar op binnen, "terwijl we weten dat het probleem veel groter is", vertelt Niels van den Berge, Tweede Kamerlid van GroenLinks. Ook Abdel maakte geen melding. "Ik dacht: laat maar."

1: betere meldpunten

Volgens Niels moeten er twee dingen gebeuren om stagediscriminatie aan te pakken: ten eerste zorgen dat studenten zich veilig voelen om een melding te maken. Nu durven studenten het niet altijd, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor de consequenties, of omdat ze simpelweg denken dat het toch geen zin heeft. Ook zijn de huidige meldpunten volgens Niels te ingewikkeld. "Ze staan ver weg van de student."

2: Steviger optreden

"Ten tweede moeten we ook echt optreden tegen discriminatie." Niels vertelt dat het belangrijk is dat de politiek laat zien dat er iets gedaan wordt met de klachten. Hij stelt voor dat stagebedrijven een waarschuwing krijgen wanneer ze zich schuldig maken aan discriminatie. Veranderen ze niks? Dan moet hun erkenning als stagebedrijf ingetrokken worden, waardoor ze geen stagiaires meer mogen aannemen.

AFGEWEZEN VANWEGE JE ACHTERNAAM
Niet alleen bij het zoeken naar een stage vindt discriminatie plaats, ook later, bij het solliciteren naar een baan worden kandidaten met een niet-Nederlands klinkende achternaam - vooral mbo'ers - vaker afgewezen. Yeliz Çeçik van modetijdschrift Glamour weet hoe demotiverend dit kan werken. Zij vertelde onlangs in de TopiX-podcast hoe ze hiermee omging en wat er moet veranderen: "Ik begreep maar niet waarom ik telkens niet uitgenodigd werd, want ik had heel veel ervaring. Dat deed zeker wat met mij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie