STER Advertentie
STER Advertentie

Na bijna 6 jaar begint eindelijk de rechtszaak over MH17

Na bijna 6 jaar begint eindelijk de rechtszaak over MH17
ANP

Maandag 9 maart 2020 - 08:33 uur

|

Door:

Elize

Het is bijna zes jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte. Vandaag begint eindelijk de rechtszaak, die naar verwachting jaren gaat duren. Het proces wordt in Nederland gehouden, naar Nederlands recht.

Verdachten

Vandaag begint het strafproces tegen de eerste vier verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Na jarenlang onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) - bestaande uit Nederland, België, Oekraïne, Australië en Maleisië - werden in juni 2019 vier personen officieel als verdachten aangemerkt.

Het gaat om de Russen Igor Girkin, Sergej Doebinski en Okeg Poelatov en de Oekraïner Leonid Chartsjenko. De mannen worden aangeklaagd voor het "uit de lucht schieten van een vliegtuig met de dood tot gevolg" en moord op 298 inzittenden.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rusland

Rusland erkent de rechtszaak niet. Het land noemt de beschuldigingen van het JIT ongegrond en wijst het bewijs af. Het onderzoek zou alleen bedoeld zijn om Rusland in diskrediet te brengen. Zelf heeft het land ook allerlei theorieën opgeworpen. Volgens het JIT was dat alleen bedoeld om verwarring te stichten.

Straf

De vier verdachten hangt een levenslange celstraf boven het hoofd. De kans is alleen klein dat de mannen de straf echt zullen ondergaan, omdat ze in Rusland wonen, niet van plan zijn naar het proces te komen en er geen uitleveringsverdrag is. 

Voor veel nabestaanden is het een opluchting dat de zaak eindelijk begint. Toch zullen zij alsnog lang moeten wachten op een uitspraak van de rechters.  De inhoudelijke behandeling begint waarschijnlijk pas eind dit jaar of zelfs volgend jaar. Het kabinet heeft in totaal 54 miljoen euro voor het proces opzij gezet. 

Lees ook: Emy verloor familieleden bij de MH17-ramp: "Niks brengt mijn oom en tante terug"

MH17
Vlucht MH17 was op 17 juli 2014 op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten door een raket. Het vliegtuig stortte rond vier uur 's middags neer in een oorlogsgebied in Oekraïne waar Russisch gezinde separatisten strijden met Oekraïense regeringssoldaten. Alle passagiers en bemanningsleden die op dat moment aan boord waren, 298 mensen in totaal, kwamen om het leven. Er zaten 196 Nederlanders in het vliegtuig.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Heftige beelden van bruidsshoot tijdens explosie Beiroet

  • Tim Hofman en QuinsDing woedend op Diana Gabriels in nieuwe #BOOS

  • Akwasi legt kritiek naast zich neer: 'Niets mis met mij, wél met Nederland'

  • Kim en Kanye delen hartverwarmende beelden van hun vakantie

  • 'Ik kan de stinkende scheetjes van mijn vriendin niet verdragen'

  • Nieuwe warmterecord: 'Het was nog nooit zó warm op 8 augustus'