Up 2 Date

'Erasmus MC vindt antilichaam tegen coronavirus'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Erasmus MC vindt antilichaam tegen coronavirus'

Erasmus MC en de Universiteit Utrecht zeggen een antilichaam tegen het COVID-19 gevonden te hebben. Het antilichaam kan voorkomen dat het coronavirus kan infecteren. Het kan worden gebruikt om een medicijn tegen deze corona-infectie te ontwikkelen. Dat staat in een wetenschappelijke publicatie die donderdagavond online kwam. Erasmus Magazine spreekt van een wereldprimeur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gekeurd

De wetenschappelijke publicatie, waar tien wetenschappers aan gewerkt hebben, ligt klaar om gepubliceerd te worden in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature. Voor dat gebeurt moet de wetenschappelijke publicatie eerst nog gekeurd worden door vakgenoten. Ook moet het antilichaam nog getest worden op mensen. Dit kan nog maanden gaan duren.

Het gevonden antilichaam kan worden gebruikt bij de ontwikkelingen van een medicijn tegen corona. Ook kan het worden gebruikt voor een zelftest die iedereen gewoon thuis kan doen. "Zodat ze makkelijk weten of ze een infectie hebben of niet", zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld.

Onderzoek

Grosveld startte vijftien jaar geleden een hobbyproject om te kijken hoe menselijke antilichamen gemaakt konden worden in muizen. Zijn onderzoek leidde tot de ontwikkeling van een antilichaam dat reageerde met het virus SARS1. Wetenschappers hebben dit onderzoek ook toegepast op het coronavirus. "Toen de huidige crisis – SARS2 – uitbrak hebben we meteen getest of de antilichamen die met SARS1 reageerden ook reageren op SARS2 en vonden we het nu gepubliceerde antilichaam", legt Grosveld uit.

Voorkomen

Volgens Grosveld is het beter om het virus te voorkomen dan te genezen. De echte oplossing is dan ook een vaccin. Dat duurt alleen langer: het ontwikkelen van een vaccin kan twee jaar duren. "Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder. Alleen dat is dan weer duurder om te produceren."

Ster advertentie
Ster advertentie