STER Advertentie
STER Advertentie

Nederlandse bloedbanken gaan onderzoek doen naar immuniteit coronavirus

Nederlandse bloedbanken gaan onderzoek doen naar immuniteit coronavirus
Shutterstock

Donderdag 19 maart 2020 - 09:41 uur

|

Door:

Milou

Onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken gaan een landelijk onderzoek doen naar het coronavirus. Door een nieuwe bloedtest uit te voeren op tienduizenden mensen die bloed doneren, willen ze uitzoeken hoe ver het virus al is verspreid en hoe snel we als bevolking antistoffen aanmaken tegen het virus

Goede vertegenwoordiging

De tweeduizend mensen die dagelijks bij de bloedbank komen, zijn een goede vertegenwoordiging van alle Nederlanders van 18 tot 79 jaar oud, vertelt hoogleraar en arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin aan het AD. Er wordt deze weken begonnen met het testen van de eerste 10.000 mensen. Het plan is om die test om de zoveel weken te herhalen en uiteindelijk de hele groep te onderzoeken om zo een goed beeld te krijgen van de groepsimmuniteit. Hoe groot is de groep die al bestand is tegen het virus?

Lees ook: Mark Rutte: "Groot deel Nederland raakt besmet"

Wat is groepsimmuniteit?

Wat houdt dat eigenlijk in, groepsimmuniteit? Dat is iets wat veel mensen zich sinds de toespraak van premier Rutte afvragen. Wanneer je besmet raakt met een virus, maak je antistoffen aan. Zo wordt je immuun voor het virus en kan je dus niet opnieuw ziek worden. Wanneer dit het geval is bij minimaal 50 tot 60 procent van een groep mensen, spreek je volgens het RIVM bij het coronavirus van groepsimmuniteit. Het wordt dan een stuk moeilijker voor het virus om zich te verspreiden.

Belangrijk onderzoek

Omdat niet alle patiënten die ziek zijn getest worden op het coronavirus, zijn de huidige besmettingscijfers niet altijd een goede graadmeter om te checken hoe snel het virus zich verspreid. Daarom is zo'n bevolkingsonderzoek heel belangrijk, vertellen virologen van het Amsterdam UMC. "Deze steekproef geeft een beter beeld van de werkelijke verspreiding van het gevreesde virus, hetgeen de statistieken rond sterfte en IC-opnames ook in een ander perspectief kan plaatsen."

Lees ook: Maria (20) zit thuis wegens corona: "Ik belde de GGD, maar kreeg geen test"

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Heftige beelden van bruidsshoot tijdens explosie Beiroet

  • Tim Hofman en QuinsDing woedend op Diana Gabriels in nieuwe #BOOS

  • Akwasi legt kritiek naast zich neer: 'Niets mis met mij, wél met Nederland'

  • Kim en Kanye delen hartverwarmende beelden van hun vakantie

  • 'Ik kan de stinkende scheetjes van mijn vriendin niet verdragen'

  • Nieuwe warmterecord: 'Het was nog nooit zó warm op 8 augustus'