Up 2 Date

Turkmenistan verbiedt het woord 'coronavirus'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Turkmenistan verbiedt het woord 'coronavirus'

De hele wereld heeft het op dit moment nergens anders over: het coronavirus. Correctie: bijna de hele wereld. Waarschijnlijk gaat er voor jou momenteel geen dag voorbij dat je het er niet over hebt of over hoort, maar in Turkmenistan is dat anders. Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen heeft president Gurbanguly Berdymukhammedov namelijk het woord 'coronavirus' en het dragen van mondkapjes verboden.

Betrapt = arrestatie

De Turkmeense overheid controleert alle binnenlandse media en verbiedt deze het gebruik van het woord 'coronavirus'. Zelfs in gezondheidsbrochures die uitgedeeld worden op scholen en in ziekenhuizen is het woord verdwenen. Daarin zou het nu vernoemd worden als 'acute virale luchtweginfecties'. Dat meldt Turkmenistan Chronicle, een non-profitorganisatie die onafhankelijk nieuws maakt en als doel heeft om de vrijheid van meningsuiting te bevorderen in het land. Verrassing: de website is sinds 2007 geblokkeerd in Turkmenistan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nul besmettingen

Maar hoe zit het dan met de besmettingen in het land? Op het moment van schrijven zijn er in Turkmenistan nog nul gevallen van het coronavirus bekend. Dat is opmerkelijk, aangezien buurlanden Afghanistan, Oezbekistan, Kazakhstan en Iran allemaal geraakt zijn. Vooral Iran is zwaar getroffen. Daar zijn daar 47.593 coronabesmettingen bekend, waarvan 3036 sterfgevallen en nog 29.084 besmette mensen.

Persvrijheid bestaat niet

Turkmenistan stond in 2019 op de laatste plek in de World Press Freedom Index, een lijst waarin de persvrijheid per land wordt bijgehouden. President Berdymukhammedov wordt gezien als dictator en de burgers hebben voornamelijk toegang tot eenzijdige informatie. De weinige internetgebruikers kunnen alleen gebruik maken van een zeer gecensureerde versie van het wereldwijde web. Dat kan meestal in speciale cafés waar de internetgebruikers zich eerst moeten identificeren. Dat is volgens Verslaggevers Zonder Grenzen een groot probleem:

"Het niet verstrekken van informatie brengt niet alleen de Turkmeense burgers in gevaar, maar versterkt ook het autoritaire regime van president Gurbanguly Berdymukhammedov. We vragen de internationale gemeenschap om zijn voortdurende overtredingen van de mensenrechten te veroordelen."

Afbeelding: Verslaggevers Zonder Grenzen

Ster advertentie
Ster advertentie