Up 2 Date

Aantal meldingen van discriminatie neemt toe, vooral op de arbeidsmarkt

foto: ANP - Tijdens de Women's March werd er gedemonstreerd tegen ongelijke behandeling van vrouwen
  1. Newschevron right
  2. Aantal meldingen van discriminatie neemt toe, vooral op de arbeidsmarkt

Het aantal meldingen van discriminatie is het afgelopen jaar toegenomen. Zowel bij de politie en het meldpunt voor internetdiscriminatie (MiND) als bij antidiscriminatiebureaus van de gemeente en het College voor de Rechten van de Mens hebben ten opzichte van 2018 meer mensen aan de bel getrokken. Dat blijkt uit het rapport Discriminatiecijfers 2019.

Meeste incidenten in de Randstad

De sterkste stijging is te zien bij de politie en MiND. Bij de politie kwamen vorig jaar 5487 meldingen binnen. Dat is 17 procent meer dan in het jaar ervoor. De meeste van die incidenten vonden plaats in de Randstad. Bij MiND waren er 696 meldingen, een stijging van 19 procent. Antidiscriminatiebureaus kregen 4382 meldingen (stijging van 1,4 procent) en het College voor de Rechten van de Mens 3529 (stijging van 11 procent).

Discriminatie op basis van herkomst, geslacht of een handicap

De meeste discriminatiemeldingen gingen over discriminatie op basis van herkomst, maar er werden ook veel meldingen gemaakt wegens discriminatie op basis van geslacht of een handicap. Gemeentes geven aan vooral meldingen te hebben ontvangen naar aanleiding de Nashville-verklaring tegen homoseksualiteit, het voorkeursbeleid van de TU Eindhoven om wetenschappelijke functies alleen open te stellen voor vrouwen en het kabinetsplan om kunstmatige inseminatie voor lesbische en alleenstaande vrouwen niet meer te vergoeden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Veel van de discriminatieincidenten vonden plaats op de arbeidsmarkt. Vaak gaat het daarbij om discriminatie op basis van herkomst, geslacht en/of leeftijd. De meldingen kunnen gaan over gedrag op de werkvloer, maar ook over het sollicitatieproces. Denk aan onterechte afwijzing, ongelijke behandeling of vacatureteksten die een bepaalde groep uitsluiten. Hier is ook sprake van bij solliciteren op stageplekken. Glamour-adjunct-hoofdredacteur Yelix Çiçek vertelde onlangs haar ervaring met onterechte afwijzing aan FunX, net als de 25-jarige Halima: "Voor mij was hij niet beschikbaar, maar voor Tessa wel."

Niet iedereen maakt een melding

De cijfers uit het rapport staan niet gelijk aan het werkelijke aantal gevallen van discriminatie. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat slechts één op de vijf mensen een melding maakt van discriminatie. Het SCP maakte eerder deze maand ook bekend dat er een groei is in het aantal studenten en scholieren die discriminatie ervaren in het onderwijs.

Ster advertentie
Ster advertentie