STER Advertentie
STER Advertentie

Valt het festivalseizoen van 2021 nog te redden?

Valt het festivalseizoen van 2021 nog te redden?
FunX 2019

Maandag 27 april 2020 - 12:32 uur

|

Door:

Milou

Waarschijnlijk ben je nog aan het rouwen om het gecancelde festivalseizoen van dit jaar, maar organisatoren maken zich nu al grote zorgen om de zomer van 2021. Dat komt omdat zij - en alle anderen die afhankelijk zijn van evenementen - nu een hoop inkomsten mislopen en verzekeren geen optie meer is. Daarnaast is het haast onmogelijk om een festival te organiseren zolang er geen einddatum van de anderhalve meter-regel in zicht is.

Lees ook: Samuel (20) is technicus op festivals. "Nu verdien ik niks, maar ik laat me niet gek maken"

GEEN EVENEMENTEN = GEEN GELD VOOR ETEN

Bij het wegvallen van alle festivals denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan je eigen zomer die (deels) in het water valt, maar er zijn enorm veel mensen die hierdoor in grotere problemen raken. Niet alleen de organisatoren van je favoriete festival, maar ook alle andere werknemers die afhankelijk zijn van evenementen. Denk aan beveiligers, cateraars, licht- en geluidsmensen en leveranciers van sanitair.

Evelyn en Anthony zijn als zzp'ers afhankelijk zijn van de evenementenbranche. Zij vertelden eerder aan FunX wat de gevolgen voor hen zijn: "Als er evenementen wegvallen, heb ik gewoon minder geld over om bijvoorbeeld te eten. Het is het risico dat je loopt, maar dit verwacht niemand."

Lees ook: Zzp'ers in de coronacrisis: "Als events wegvallen, heb ik minder geld voor eten"

NIET TE VERZEKEREN

Verzekeren tegen een pandemie zoals de coronacrisis gaat niet meer: verzekeraars hebben begin dit jaar de dekking bij een pandemie uit hun pakketten gehaald. Dit omdat er volgens Maarten van Denderen van Klap No Risk niet meer tegenop te verzekeren valt: "Het risico is nu zo groot, dat de premie heel erg hoog wordt. Dan kun je je net zo goed niet verzekeren. Er is geen verzekeraar op de wereld die dit nu nog verzekert", zei hij tegen de NOS.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FINANCIËLE STEUN VAN DE OVERHEID NODIG

Veel mensen zijn het er daarom over eens: om het festivalseizoen van volgend jaar te redden, is financiële steun van de overheid nodig. Nu is door het kabinet al wel 300 miljoen euro vrijgemaakt voor cultuur, maar dat gaat volgens Gert Jan Brouwer van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) vooral naar gesubsidieerde theaters en musea en niet naar de popsector. "Er zijn zo onwijs veel mensen die leven van werk in deze branche, die worden soms nog wel eens vergeten", zei hij tegen het AD.

Lees ook: Geld van festivaltickets terugvragen: is dat wel zo slim?

1,5 meter

Naast geld zijn de veiligheidsregels ook nog een dingetje. Zolang de anderhalve meter-regel geldt, blijft het voorlopig zo goed als onmogelijk iets te plannen. Maar die planning en organisatie kunnen niet te lang op zich laten wachten als we volgend jaar weer willen feesten. "Een artiest boeken of een compleet festival van de grond krijgen is een enorm risicovolle operatie geworden. Bovendien is de vraag afgenomen en blijven artiesten zelf ook weg", aldus Gert Jan.

Good vibes only

Al deze berichten zijn natuurlijk niet echt lekker om te lezen. Toch is het niet nodig om alle hoop te verliezen. Poppodia en festivalorganisatoren blijven de moed er namelijk inhouden, aldus de VVEM: "De veerkracht en de flexibiliteit om creatieve oplossingen te bedenken kenmerken onze industrie. We doen er alles aan om na deze crisis zoveel mogelijk evenementen weer veilig door te kunnen laten gaan." 

Tot die tijd kan je natuurlijk altijd bij FunX terecht voor de lekkerste tunes en je dagelijkse dosis good vibes. Van Lockdown Sessions tot Vibe Streamswe got you!

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Heftige beelden van bruidsshoot tijdens explosie Beiroet

  • Tim Hofman en QuinsDing woedend op Diana Gabriels in nieuwe #BOOS

  • Akwasi legt kritiek naast zich neer: 'Niets mis met mij, wél met Nederland'

  • Kim en Kanye delen hartverwarmende beelden van hun vakantie

  • 'Ik kan de stinkende scheetjes van mijn vriendin niet verdragen'

  • Nieuwe warmterecord: 'Het was nog nooit zó warm op 8 augustus'