Up 2 Date

Oplossing vereist voor studenten met grote financiële problemen door corona

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oplossing vereist voor studenten met grote financiële problemen door corona

Studentenvakbonden trekken aan de bel: studenten lopen door de coronacrisis gemiddeld 530 euro per maand mis. Dit komt omdat de meeste studenten geen vast contract hebben, waardoor ze eerder worden ontslagen dan mensen met een vast contract. Ook kan het coronavirus ervoor zorgen dat de werkzaamheden niet meer veilig kunnen worden uitgevoerd. In beide gevallen valt er een groot deel van de inkomsten weg en komen de studenten in de problemen op financieel gebied.

Flexwerkers

Veel studenten hebben geen vast contract maar zijn flexwerkers. Vaak heb je als student een nulurencontract, werk je als uitzendkracht of schijnzelfstandige, omdat het een baantje is naast je studie. Hierdoor heb je als student dus meer kans om ontslagen te worden dan iemand met een vast contract. "Net als veel andere flexwerkers in Nederland zien we dat studenten massaal worden ontslagen," aldus de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond Alex Tess Rutten in het NOS Radio 1 Journaal. Ook zegt zij dat sinds het leenstelsel is ingevoerd, studenten heel afhankelijk zijn geworden van hun bijbaantjes. Ongeveer 43 procent van hun inkomsten komen van deze parttime jobs.

Huur en boodschappen

De studentenvakbond en FNV Young & United hebben 1700 meldingen ontvangen van studenten die financieel zo in de put zitten, dat ze hun boodschappen of huur niet meer kunnen betalen. "Binnenkort valt de incasso voor de huur weer op de mat, een oplossing is dringend nodig," aldus Rutten.

Geen eerlijke oplossing

Eerder deze maand zei minister Koolmees van Sociale Zaken dat hij bezig is met een regeling voor alle flexwerkers. Een perfecte en eerlijke oplossing is er helaas volgens hem niet echt. "Ik krijg buikpijn bij de gedachte aan de uitvoerbaarheid, er zitten haken en ogen aan," zei hij tegen de NOS.

Studenten buiten regeling

Ook al komt er wellicht een regeling voor de flexwerkers, de studentenvakbonden zijn alsnog bang dat studenten hier buiten zullen vallen. Dit gebeurt nu al bij de zogeheten TOZO-regeling voor ondernemers. Deze geldt namelijk alleen voor zzp’ers die gemiddeld 23,5 uur per week werkten en nu onder het minimumloon verdienen. Hun inkomen wordt dan drie maanden aangevuld tot het minimumloon. Als je ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling kan je geen aanspraak op deze regeling maken.

Studenten niet uitsluiten

Maar wat willen de studentenvakbonden aan dit probleem doen? "Er is wel gezegd dat we waarschijnlijk nog iets meer mogen lenen, maar dat komt dan bovenop je studieschuld van al dertig- of veertig duizend euro," zegt Rutten. De Landelijke Studenten Vakbond en FNV Young & United roepen de minister van Sociale Zaken op om studenten niet uit te sluiten bij regelingen en te behandelen zoals iedere andere flexwerker in Nederland.

Debat

De Tweede Kamerfracties van D66, CDA, GroenLinks, SP, ChristenUnie, PVDA, Partij voor de Dieren en DENK ondersteunen deze oproep van de studentenvakbonden. Vandaag wordt er een debat gevoerd over de studenten. "De tijd van praten is voorbij, het is tijd voor actie," aldus Rutten.

Ster advertentie
Ster advertentie