STER Advertentie
STER Advertentie

Kans op besmetting blijkt uit onderzoek erg klein in buitenlucht

Kans op besmetting blijkt uit onderzoek erg klein in buitenlucht
ANP

Donderdag 21 mei 2020 - 16:53 uur

|

Door:

Francesco

De maatregelen rondom het coronavirus worden steeds meer versoepeld. Ondanks dat, wordt er nog steeds geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven en drukte te vermijden, zelfs met het lekkere weer tijdens Hemelvaartsdag. Toch is er volgens onderzoek van Hongkongse wetenschappers amper kans op besmetting in de buitenlucht. Maar betekent dit ook dat je buiten alles zonder risico's kunt doen?

In het voorlopige onderzoek wordt het overdragen van het coronavirus bestempeld als een 'binnenshuis fenomeen'. Dat wil zeggen dat de meeste besmettingen thuis ontstaan of in het openbaar vervoer. Het gaat om plekken waar mensen langdurig dicht op elkaar zitten. Buiten kan het virus door de uv-straling van de zon en wind onschadelijk gemaakt worden.

1 uit 7000

Voor het onderzoek werden ruim zevenduizend besmettingsgevallen in China geanalyseerd. Daaruit bleek dat maar één persoon het virus buitenshuis opliep. Het zou gaan om een 27-jarige man die buiten in gesprek was met iemand die recent was teruggekeerd uit Wuhan. 

Schijt hebben?

Betekent dit nu dat we massaal met elkaar naar buiten moeten gaan en schijt moeten hebben aan het coronavirus? Nee, dat niet. Het hangt allemaal af van de situatie en omstandigheden. In gesprek met de Volkskrant legt hoogleraar klinische virologie Louis Kroes uit: "Het gaat om langdurig aanhoudende overdrachtssituaties, niet om het elkaar voorbijlopen op straat." Zo kan urenlang babbelen op het terras het virus meer kans bieden om zich te verspreiden dan een simpele picknick met je partner in het park, waarbij je op gepaste afstand blijft van anderen. Houd je dus vooral nog steeds aan de maatregelen! 

Populair op FunX.nl

  • Grote retailers annuleren nu al PS5 pre-orders

  • 'Kim ten einde raad door Kanye's nieuwe tirade'

  • Cardi B begint Instagramaccount voor dochtertje Kulture (2)

  • Cardi B geeft duidelijkheid over scheiding: 'Moe van dat f*cking geruzie'

  • Rutte niet blij met voetbalsupporters: "Gewoon je bek houden"

  • Republikeinen willen Netflix vervolgen om film 'Cuties'