STER Advertentie
STER Advertentie

Palestijn (32) met verstandelijke beperking doodgeschoten door Israëlische politie

Palestijn (32) met verstandelijke beperking doodgeschoten door Israëlische politie
AFP

Zondag 31 mei 2020 - 16:34 uur

|

Door:

Burç

In Israël is er felle kritiek van Palestijnen en Israëliërs op het optreden van de grenspolitie in het oude centrum van Jeruzalem. Daar schoten Israëlische agenten een 32-jarige Palestijn dood die ongewapend was en een verstandelijke beperking had.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bevel genegeerd

De politie zegt in een verklaring dat Iyad Hallaq een verdacht object vasthield dat op een wapen leek. Ook zou hij niet meegewerkt hebben en naar de bevelen geluisterd hebben. De autistische man is uiteindelijk achtervolgd en doodgeschoten. Dagblad Haaretz schrijft dat een leidinggevende het bevel had gegeven niet te schieten, maar een jongere agent zou dat hebben genegeerd.

Vermoord

De moeder van Iyad zegt dat haar zoon in koelen bloede is vermoord. Hij was op dat moment onderweg naar een school voor speciaal onderwijs. De advocaat van de familie Hallaq spreekt van moord: "Dit is moord en dit is niet de eerste keer dat het is gebeurd. Deze zaak moet goed onderzocht worden. Er zijn acht kogels op hem afgevuurd en er zijn camera's die alles opgenomen hebben."

George Floyd

Palestijnse en Israëlische politici reageren kritisch op het optreden van de politie. Op social media wordt het doodschieten van de 32-jarige Palestijnse man vergeleken met het politiegeweld in de Verenigde Staten. Daar overleed eerder deze week de Afro-Amerikaanse George Floyd nadat hij door een witte politieagent minutenlang tegen de grond geklemd werd.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses

De nieuwe Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, heeft zondag zijn excuses aangeboden voor de dood van Hallaq. Er worden een onderzoek gestart en Gantz vertrouwt op de uitslag daarvan: "Ik weet zeker dat er nauwkeurig onderzoek zal worden gedaan."

Populair op FunX.nl

  • 'Lionel Messi stopt bij FC Barcelona'

  • Boef fixt samenwerking met Tory Lanez voor nieuw album

  • Boef en Numidia de DiXte met TikTok-tune 'Tout Est Bon'

  • Dit bedrijf fixt een bijbaan voor je en betaalt je volledige studie

  • Suriname versoepelt coronaregels

  • Politie waarschuwt voor Purple Lean: 'Begin er niet aan!'