Up 2 Date

Opnieuw twee omstreden standbeelden in Londen en België verwijderd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Opnieuw twee omstreden standbeelden in Londen en België verwijderd

Er zijn opnieuw twee standbeelden in Europese steden verwijderd. Het gaat om een beeld van de 18e-eeuwse slavenhandelaar Robert Milligan in Londen en het standbeeld van koning Leopold II in het centrum van Ekeren, België.

Leopold II

Het standbeeld van Koning Leopold II in het Belgische Ekeren is verwijderd voor restauratie. Het beeld werd vorige week in brand gestoken, waardoor het ernstig beschadigde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leopold II was in de 19e eeuw lange tijd koning van België en daarnaast ook de stichter en eigenaar van Congo. 23 jaar lang was hij de baas van dat land, waarin hij enorme moordpartijen, slavernij, ontvoeringen, martelingen, verkrachtingen, onthoofdingen en het afhakken van handen zou hebben uitgevoerd en laten uitvoeren. Het aantal slachtoffers in het land wordt geschat tussen de drie- en tien miljoen. Er wordt volgens het Belgische VRT nog nagedacht of het beeld een nieuwe plaats krijgt.

Robert Milligan

Het beeld van Robert Milligan stond voor het Londen Museum. Hij was in de 18e eeuw eigenaar van twee suikerplantages en had meer dan vijfhonderd slaven. Bij dit beeld werd door de autoriteiten opdracht gegeven het te verwijderen. Eerder werd er in Bristol een beeld van een slavenhandelaar omver gehaald en in het water van de haven gegooid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, wil helemaal geen standbeelden - en ook geen straatnamen - meer in de stad die iets te maken hebben met slavernij. "Dat is een wens van de samenleving", was de verklaring over het weghalen van het beeld. Toen het beeld verwijderd werd, stonden veel mensen te klappen en juichen volgens BBC. Het beeld van Milligan werd al beklad en er is een protestbord met Black Lives Matter om zijn nek gehangen.

wél standbeelden, maar met uitleg

Sommige mensen vinden dat de standbeelden er wél moeten zijn, maar dan wel met een duidelijke uitleg erbij met wie er wordt afgebeeld en wat diegene heeft gedaan. Zo sprak de districtsburgemeester van Ekeren, Koen Palinckx, in een interview over dat de geschiedenis is wat ze is.

"Die kan niet worden teruggedraaid. In een samenleving moet er ruimte zijn om het debat te voeren en van mening te verschillen over bepaalde kunstwerken."

Ster advertentie
Ster advertentie