STER Advertentie
STER Advertentie

Trump komt met 'Oeigoeren-wet' om maatregelen te nemen tegen China

Trump komt met Oeigoeren-wet om maatregelen te nemen tegen China
EPA

Donderdag 18 juni 2020 - 07:50 uur

|

Door:

Thijn

Voor Donald Trump is de maat vol. De Amerikaanse president heeft wetgeving ondertekend die tot sancties tegen China kan leiden. Reden is de grootschalige detentie van Oeigoeren in de onrustige provincie Xinjiang. De wet kreeg veel steun van zowel Republikeinen als Democraten in het Congres.

Maatregelen

In de wetgeving staat dat de Verenigde Staten sancties moet gaan uitvoeren tegen Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de onderdrukking van de overwegend islamitische Oeigoeren en andere minderheden. De hardere aanpak van het land over de gevoelige kwestie was een wens van beide partijen in het land.

China woest

China is woedend over de aangenomen wet. De Chinese premier Li Keqiang waarschuwde meteen voor tegenmaatregelen. De politicus stelt dat de VS moeten stoppen met zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken dreigt China dat de VS zelf verantwoordelijk zal zijn voor de gevolgen van de wet. "Washington moet stoppen met het schaden van Chinese belangen."

Detentiekampen

De behandeling van de Oeigoeren ligt al langere tijd onder een vergrootglas. Volgens experts zouden de Chinese autoriteiten hen op grote schaal hebben vastgezet in omstreden detentiekampen. China beweert daarentegen dat het slechts gaat om trainingscentra waar extremisme wordt aangepakt om terrorisme tegen te gaan. Ook zouden mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd.

Populair op FunX.nl

  • Rapper Barbenoirx over mishandeling Yasmine: ''Ik ben geen monster''

  • Nabestaanden doodgestoken Alice (15) houden stille tocht in Rotterdam

  • John Legend en Chrissy Teigen kondigen derde kindje aan met video van 'Wild'

  • ADO Den Haag-voetballer Kairan (Max) Wang (15) overleden bij tragisch ongeval

  • Mounir (18) werd op straat gezet door familie omdat hij homo is

  • 'Cristiano Ronaldo aangeboden bij Barcelona'