Up 2 Date

Steeds meer tekenbeten in Nederland, speciale app moet helpen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer tekenbeten in Nederland, speciale app moet helpen

De zomer is officieel begonnen en dat betekent ook dat het tekentijd is. In juni en juli vinden namelijk de meeste tekenbeten plaats. En doordat het steeds warmer wordt in Nederland, neemt het aantal teken - en het aantal beten - flink toe, namelijk met 30 procent ten opzichte van 2010. Een nieuwe app moet tekenbeten gaan voorkomen.

Ernstig ziek

Jaarlijks slaan teken zo'n anderhalf miljoen keer toe. En hoewel het een piepklein beestje is, kan een tekenbeet serieuze gevolgen hebben. "Mensen zijn zich niet voldoende bewust van het risico van een tekenbeet", vertelt bioloog Anrold van Vliet tegen RTL Nieuws. Een beet kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken, soms zonder dat je het doorhebt.

Marijn (20) weet er alles van. Hij was een van de jaarlijks 27.000 personen die de ziekte opliep. Aan FunX vertelde hij hoe hem dat bijna fataal werd. "Rennen kon ik maar tien meter, want dan kreeg ik hartkloppingen, was ik buiten adem en kreeg ik hoofdpijn."

App

"Mensen moeten zich gewoon checken, maar vergeten dat", zegt Arnold. Daarom ontwikkelde hij samen met de universiteiten van Wageningen en Twente de tekenapp Nature Today. Die waarschuwt mensen dat ze hun lichaam moeten controleren op beten en laat ook zien waar je in Nederland het meeste risico loopt om gebeten te worden. Dat is namelijk niet alleen in het bos. Teken zitten ook in tuinen en parken midden in de stad. "Overal waar het groen is, kun je dus teken verwachten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie