Up 2 Date

'Desinfecterende handgels voldoen lang niet altijd aan beschermingsnorm'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Desinfecterende handgels voldoen lang niet altijd aan beschermingsnorm'

Je handen insmeren met desinfecterende handgel: het is bijna een ondenkbaar iets geworden in deze coronacrisis. Bij de ingang van supermarkten, kledingwinkels of allerlei andere openbare gebouwen: overal zie je wel zo'n flesje staan om met een 'veiliger' gevoel te kunnen winkelen. Toch blijkt uit een steekproef van het AD dat lang niet alle handgels voldoen aan de norm.

70 tot 85 procent alcohol

Een handgel moet volgens experts zo'n 70 tot 85 procent alcohol bevatten om je te beschermen tegen het coronavirus. Daarbij komt kijken dat je de gel zeker 30 seconden in je handen moet wrijven zonder af te drogen. Dat gebeurt volgens Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie, helaas lang niet altijd: "Uit onderzoeken blijkt dat het tussen de 8 en 20 seconden gebeurt. En mensen vergeten vaak hun vingertoppen, terwijl je daarmee juist alles aanraakt. Het is een beetje hetzelfde als mensen die onder de douche staan en de hele tijd hun buik staan in te zepen. Daar word je niet schoner van."

Niet genoeg alcohol

Het AD testte 21 handgels in verschillende steden die te vinden waren bij allerlei winkels of andere openbare gebouwen. Volgens de krant bleken vijf van de 21 geteste handgels niet genoeg alcohol te bevatten. Een handreiniger bij een tuincentrum in Brabant bestond alleen uit water en in een handgel van een kinderopvang in Breda zat maar 2,9 procent alcohol. Ook bij een gehoorapparatenwinkel, een opticien en een slijter bevatten de gels minder dan 70 procent alcohol. Het AD nam de monsters af en liet die testen door NedLab in Middelharnis. Directeur Willem Struijk: "Je hebt geen idee wat je op je handen smeert. [...] Ik ben bang dat dit nog maar het topje van de ijsberg is."

Illegale handgels

Dat er ook nog eens veel illegale handgels op de markt zijn, wordt bevestigd door Hans Razenberg van branchevereniging NVZ. In gesprek met het AD laat hij weten: "Ik kom geregeld in winkels. Daar kun je zo je quotum aan boetes naar binnen harken als het gaat om de handgel. Vaak zit er niet eens een etiket op.”

Ster advertentie
Ster advertentie