Up 2 Date

Banken scherpen criteria voor hypotheken nog verder aan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Banken scherpen criteria voor hypotheken nog verder aan

Veel Nederlanders die op huizenjacht zijn, hopen dat de coronacrisis leidt tot lagere huizenprijzen. Dit lijkt gelukkig het geval te zijn, maar daar staat wel een ander nadeel tegenover. Banken blijken namelijk het critica voor hypotheken flink te hebben aangescherpt en dit zal de aankomende tijd alleen nog maar toenemen.

Aangescherpte maatregelen

Dat meldt De Nederlandsche Bank, op basis van een internationale studie. De onderzoekers vroegen naar de mening van banken over de mate waarin zij bereid zijn een hypotheek te verschaffen. De meeste instellingen in Nederland gaven aan flink strenger te zijn geworden. Dit terwijl in de laatste jaren de criteria nog versoepeld werden, maar helaas was er dit jaar de coronacrisis die roet in het eten gooiden.

Onzekere tijden

Volgens de banken zijn er in onzekere tijden als deze veel meer risico's. Zo wordt er gesproken over negatieve economische gevolgen van de coronamaatregelen, waardoor de bank in zijn totaliteit meer risico loopt. Daarnaast verwachten ze een daling in de vraag naar hypotheken, waardoor ze ook hogere eisen zullen stellen.

Starters

Vooral starters zullen hier van nadeel van ondervinden. Door de aangescherpte maatregelen wordt het voor hen nog moeilijker om, op de al zo krappe woning markt, een huis te kopen. Starters hebben vaak nog (relatief) weinig eigen vermogen en kunnen daarom moeilijk opboksen tegen doorstromers of investeerders.

Ster advertentie
Ster advertentie