STER Advertentie
STER Advertentie

'Wij slaven van Suriname' van Anton de Kom in bestsellerlijst

Wij slaven van Suriname van Anton de Kom in bestsellerlijst
ANP

Donderdag 16 juli 2020 - 11:21 uur

|

Door:

Daisy

Het boek Wij slaven van Suriname van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom staat na 86 jaar voor het eerst in de bestsellerlijst. Dat heeft De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag bekendgemaakt.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
 

aanklacht tegen racisme

In het boek wordt de Surinaamse geschiedenis beschreven. Het boek bestaat al sinds 1934. Het is een aanklacht tegen racisme en koloniale uitbuiting. Anton de Kom was een van de belangrijkste verzetshelden tegen koloniën en leefde van 1898 tot 1945. Hij overleed in een Duits concentratiekamp. Een nieuwe uitgave van het boek kwam deze week binnen op nummer 30 in de lijst van best verkochte boeken in Nederland. Verder staan er in de lijst vooral veel thrillers en boeken/biografieën van/over BN'ers en voetballers. 

black lives matter

Veel mensen die Black Lives Matter steunen hebben de afgelopen weken het boek van Anton de Kom aangeraden om te lezen. Ook staat Anton de Kom sinds vorige maand in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Hij is daarmee de eerste Surinamer ooit. 

surinaamse studenten unie

Wij slaven van Suriname was na de Tweede Wereldoorlog jarenlang niet te koop en te vinden. In de jaren zestig werd het boek herontdekt door studenten van de Surinaamse Studenten Unie. Sindsdien zetten de Surinaamse gemeenschap en antiracisme-activisten zich in om het boek te verspreiden.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of ongelijke behandeling is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg!

Populair op FunX.nl

  • 14-jarige jongen pleegt zelfmoord op AZC-terrein

  • Ook Bachelorette-Niek haalt keihard uit naar Gaby: 'Ik vond het echt respectloos'

  • Hoe een K3-song viraal gaat als de drilltrack '3K' van Gofast, Barbersoess en Chiraqxel

  • Politie pakt Rotterdammer (18) voor 18de keer zonder rijbewijs

  • Vechtpartij om mondkapje in KLM-vliegtuig naar Ibiza

  • Ellen DeGeneres reageert op beschuldigingen personeel