STER Advertentie
STER Advertentie

Minister Grapperhaus wil 'maatschappelijk debat' over seks tegen iemands wil

Minister Grapperhaus wil maatschappelijk debat over seks tegen iemands wil
ANP

Vrijdag 17 juli 2020 - 07:56 uur

|

Door:

Thijn

Er moet een maatschappelijk debat over het bestrijden van seksueel wangedrag komen, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Hij wil dit in september gaan aanzwengelen met deskundigen en andere betrokkenen over zijn plan om seks tegen de wil strafbaar te maken.

Maatschappelijk debat

Zo wil Grapperhaus onder meer in gesprek met Amnesty International, dat zijn wetsvoorstel niet ver genoeg vindt gaan. Wanneer iemand seks heeft met iemand die dat niet wil, dat moet diegene strafrechtelijk vervolgd worden voor verkrachting, vinden zij. De minister is echter van mening dat dat afzonderlijk strafbaar gemaakt wordt, met een lagere straf. In de huidige situatie blijkt het in de praktijk vaak moeilijk om daders aan te pakken. Een slachtoffer dat bijvoorbeeld uit angst 'bevriest', kan vaak niet aantonen dat de dader zijn seksuele wil met dwang heeft doorgezet.

Kaarten

Dankzij Amnesty zijn er maar liefst 5600 kaarten verstuurd naar de minister om zijn plannen aan te scherpen. Tegenstanders willen dat er veel harder tegen seks tegen wil wordt opgetreden. Grapperhaus zegt zich te realiseren dat sinds de #metoo-beweging het besef is gegroeid dat seksueel grensoverschrijdend gedrag niet onschuldig is. Hij hoopt daardoor dat zijn wetsvoorstel ingevoerd worden.

Populair op FunX.nl

  • 'Mulan' skipt bioscopen en komt exclusief uit op Disney+

  • 'Einde Libanon ligt op de loer na explosie'

  • Tim Hofman deelt emotionele post voor overleden Jeroen (Over Mijn Lijk): "Ik ga je missen vriend"

  • Tiffany Hadish bevestigt relatie met Common

  • Hoe een K3-song viraal gaat als de drilltrack '3K' van Gofast, Barbersoess en Chiraqxel

  • Famke Louise Instagram-official met nieuwe lover Trè Samuels