STER Advertentie
STER Advertentie

Topcoach bekent: "Ik mishandelde en vernederde jonge turnsters"

Topcoach bekent: "Ik mishandelde en vernederde jonge turnsters"
Suzanne Harmes, een van de turnsters die de misstanden naar buiten bracht

Zaterdag 25 juli 2020 - 13:41 uur

|

Door:

Milou

Turncoach Gerrit Beltman (64), topcoach van grote vrouwelijke turnsters, heeft bekend jonge turnsters tijdens trainingen te hebben mishandeld en vernederd. "Het gedrag dat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten. Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op. Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, om te schelden, te kwetsen of te kleineren. Maar het gebeurde wél", zo zegt hij in een interview met Noordholllands Dagblad.

Meer coaches

"Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten", zegt Betlman, nog altijd actief als coach. Hij vertelt ook dat het nog steeds voorkomt bij andere coaches:

"Er waren, en zijn, meer coaches die zich hetzelfde hebben gedragen. Ik stond naast hen in de zaal, zag dat zij hetzelfde deden waarvan ik nu doordrongen ben geraakt: psychische en fysieke geseling. Een van hen is bijvoorbeeld nog altijd betrokken bij het huidige olympische traject en heeft zich niet hoeven te verantwoorden. Binnen de bond is men op de hoogte, maar er is geen actie op ondernomen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Angst en vernedering

In 2011 kondigden verschillende topturnsters al aan dat ze werden mishandeld door hun coaches. Dat er in de top van de turnwereld bijna altijd sprake is van angst en vernedering, blijkt uit de schrijnende verhalen die Noordhollands Dagblad verzamelde bij verschillende turnsters van 18 tot 41 jaar oud. Zo vertelt iemand: "Je bent van je identiteit beroofd, voelt je een mislukkeling, ontwikkelt een sociale angst. Leven wordt overleven."

Onderzoek door KNGU

De Koninklijke Nederlandse Gymanstiekunie (KNGU) heeft afgelopen dinsdag een onafhankelijk en door het ministerie van VWS gesubsidieerd onderzoek naar grensoverschrijdend aangekondigd. Ze laten weten de 'de verhalen te herkennen'. "Deze verhalen bevestigen de noodzaak om het systeem écht te veranderen en een cultuurwijziging te bewerkstelligen. We kijken daarbij als sportbond ook kritisch naar onszelf: doen we genoeg?"

De KNGU roept de turnsters op om aangifte te doen en heeft contact gehad met Beltman. "In het kader van de zorgvuldigheid is het van belang dat melders aangifte doen en dat alle informatie die kan bijdragen aan die onafhankelijke waarheidsvinding gedeeld wordt, zodat onafhankelijk en feitelijk kan worden vastgesteld wat er zich heeft afgespeeld."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • 14-jarige jongen pleegt zelfmoord op AZC-terrein

  • Ook Bachelorette-Niek haalt keihard uit naar Gaby: 'Ik vond het echt respectloos'

  • Hoe een K3-song viraal gaat als de drilltrack '3K' van Gofast, Barbersoess en Chiraqxel

  • Politie pakt Rotterdammer (18) voor 18de keer zonder rijbewijs

  • Vechtpartij om mondkapje in KLM-vliegtuig naar Ibiza

  • Ellen DeGeneres reageert op beschuldigingen personeel