Up 2 Date

Enorme protesten tegen corruptie en wanbeleid in Beiroet

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Enorme protesten tegen corruptie en wanbeleid in Beiroet

Duizenden betogers zijn zaterdag samengekomen in het centrum van Beiroet om te protesteren tegen corruptie, slecht bestuur en wanbeleid. Ze houden de politieke elite verantwoordelijk voor de zware explosie die dinsdag een groot deel van de stad met de grond gelijk heeft gemaakt.

Ammoniumnitraat

Duizenden tonnen ammoniumnitraat die al jaren vlakbij een dichtbevolkte wijk lagen opgeslagen, ontploften dinsdag in Beiroet. Door de enorme explosie kwamen zeker 158 mensen om het leven en raakten 6000 mensen gewond. Er worden nog 21 mensen vermist. Honderdduizenden mensen kunnen niet meer in hun eigen huizen slapen.

Val van het regime

De grote groep demonstranten liep door het centrum van Beiroet en riep om de val van het regime. Ze eisten een waardige toekomst waarbij hun bloed niet onnodig wordt verspild. President Michel Aoun, regeringsleider Hassan Diab en alle andere politieke leiders worden verantwoordelijk gehouden voor de ramp.

Stroppen

Opvallend veel demonstranten liepen met stroppen over straat waar ze portretten van politici zoals president Michel Aoun, Nabih Berri (voorzitter van het parlement) en Gibran Bassil (schoonzoon van de president) in ophingen. Er werden zelfs galgen plaatsen op het plein. Dat zijn tevens verwijzingen naar de hashtag #علقوا_المشانق die nu trending is op social media. Dat betekent "maak de galgen maar klaar".

Rellen

Toen de oproeppolitie probeerde te voorkomen dat de groep demonstranten zou doorlopen naar het Libanese parlementsgebouw, ontstonden er rellen. Demonstranten gooiden verschillende voorwerpen naar de politie en dat werd beantwoordt met de inzet van traangas. Volgens een politiewoordvoerder is een agent om het leven gekomen tijdens de rellen. Het Libanese Rode Kruis meldt zeker 130 gewonden.

Ministerie ingenomen

Terwijl de regeringstroepen zich focusten op de manifestanten in het centrum, hebben andere groepen demonstranten verschillende ministeries ingenomen. In het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn foto's van president Michel Aoun weggehaald en werd het gebouw uitgeroepen tot "het hoofdkwartier van de revolutie". Korte tijd later zijn ze verwijderd door het Libanese leger.

Vervroegde verkiezingen

Inmiddels heeft de Libanese premier Hassan Diap vervroegde verkiezingen aangekondigd. Volgens hem is dat de enige manier om uit de structurele crisis te komen. Hij zegt bereid te zijn om twee maanden aan de macht te blijven, totdat er een akkoord is bereikt. Er is inmiddels ook al een regeringsfunctionaris opgestapt. Manal Abdel Samad heeft haar ontslag ingediend als de Libanese minister van Informatie. Ze zegt niet alleen te stoppen vanwege de explosie, maar ook omdat de overheid er volgens haar niet in slaagt om noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Ster advertentie
Ster advertentie