STER Advertentie
STER Advertentie

LeBron James en medespelers dragen neppe Trump-petjes voor Breonna Taylor

LeBron James en medespelers dragen neppe Trump-petjes voor Breonna Taylor
Instagram: kingjames

Woensdag 19 augustus 2020 - 09:53 uur

|

Door:

Milou

Er is nog steeds niemand aangeklaagd voor het doodschieten van Breonna Taylor (26), de onschuldige vrouw die vijf maanden geleden in haar eigen huis om het leven kwam door politiekogels. LeBron James en zijn teamgenoten van de LA Lakers blijven daarom aandacht vragen voor de zaak. Dit keer doen ze dat met neppe Trump-petjes. In plaats van de slogan "make America great again" staat er "make America arrest the cops who killed Breonna Taylor".

Petjes

LeBron droeg het petje voor de NBA Playoff-wedstrijd tegen de Portland Trail Blaizers samen met een t-shirt met de tekst "by any means necessary", oftewel "wat daar ook voor nodig is". Ook teamgenoten Anthony Davis, Dwight Howard, Jared Dudley, Quinn Cook, Rajon Rondo, Danny Green en JR Smith eisten gerechtigheid voor Breonna met hun outfit.

Op social media verschenen verschillende meningen over deze actie. De meerderheid steunt de boodschap, maar sommigen voelen het idee van het bewerkte Trump-petje niet echt. "Ik snap het, maar vind het gewoon niet leuk" en "Beter dragen ze die afgezaagde bewerkte petjes niet meer, ze kunnen beter dan dit. Ik snap wel waarom ze hebben verloren", klinkt het tussen de steunbetuigingen door. 

Say Her Name

In de Amerikaanse basketbalwereld wordt veel aandacht besteed aan Breonna's zaak. Vorige maand spraken LeBron en andere basketbalspelers tijdens een persconferentie nergens anders over toen hen vragen werden gesteld over de wedstrijd. De Women's National Basketball Association heeft besloten het hele komende seizoen op te dragen aan Breonna en shirts te dragen met haar naam erop. "We dragen het seizoen ook op aan de 'Say Her Name'-campagne, die ervoor pleit de namen van zwarte vrouwen te blijven noemen."

Lees ook: LeBron James en medespelers eisen gerechtigheid voor Breonna Taylor

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WAT GEBEURDE ER?
Op 13 maart 2020 stormden drie politieagenten Breonna's huis in Louisville, Kentucky binnen terwijl ze met haar vriend lag te slapen. De agenten hadden een zogeheten no-knock warrant, waardoor ze niet hoefden aan te bellen of aan te kondigen dat ze het appartement zouden binnenkomen. Ze waren op zoek naar een drugscrimineel die op dat moment al lang vastzat en niet eens in hetzelfde appartementencomplex woonde. Breonna werd geraakt door acht kogels en overleed, terwijl ze geen gevaar vormde. Een agent, Brett Hankison, werd ontslagen en de twee anderen, Jon Mattingly en Myles Cosgrove, werden met verlof gestuurd, net als Joshua Jaynes, de agent die het huiszoekingsbevel aanvroeg. Niemand is aangeklaagd.

De procureur-generaal van Kentucky Daniel Cameron (vergelijkbaar met een minister van Justitie) staat onder grote druk van activisten, maar heeft nog geen beslissing gemaakt over eventuele aanhoudingen. Eerder deze maand legde hij uit waarom het zolang duurt. Volgens hem wordt er nog steeds informatie verzameld. Zo wordt er nog gewacht op belangrijk bewijs met betrekking tot de wapens en kogels.

Demonstraties

Breonna's dood zorgde voor massale protesten in Louisville. De petitie die pleit voor gerechtigheid is al bijna elf miljoen keer ondertekend. Ze is uitgegroeid tot een van de vele namen die genoemd wordt tijden de wereldwijde Black Lives Matter-demonstraties. Ook is er een wet aangenomen, Breonna's Law, die huiszoekingsbevelen zonder aankondiging verbiedt. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Populair op FunX.nl

  • Fans herkennen Khloé Kardashian bijna niet terug op Instagram

  • Pedo-hunter vertelt over werkwijze: "We renden met 20 man achter hem aan"

  • Minthe (18) bekeerde zich tot de islam: "Ik vond liefde en rust in dit geloof"

  • Neef van Pablo Escobar vindt 18 miljoen dollar in geheime opslag

  • Rollercoaster Tycoon 3 tijdelijk gratis te downloaden

  • Jennifer Lopez en Maluma doen kapot sexy in nieuwe tweedelige clip