Up 2 Date

Gedetineerden zitten steeds vaker op social media: hoe kan dat?

foto: YouTube: NPO Radio 1
  1. Newschevron right
  2. Gedetineerden zitten steeds vaker op social media: hoe kan dat?

De laatste tijd zitten steeds meer gedetineerden op social media. Dit gebeurt over heel de wereld. In besloten Facebookgroepen gaan gedetineerden uit Amerika live en in Nederland zijn er gevangenen-accounts op Instagram. Maar hoe komen deze gevangenen aan een mobiel en waarom laten ze zoveel van zichzelf zien? Het journalistieke platform Alicante van NPO Radio 1 brengt het aan het licht in een video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amerikaanse gedetineerden in livestreams

Een Amerikaanse gedetineerde genaamd Zamir Hakeem is een soort bekendheid geworden in Nederland door zijn vele livestreams vanuit de gevangenis. Die livestreams zijn vooral populair in bepaalde besloten Facebookgroepen, waar hij vragen beantwoord van de dames die kijken. Maar hoe is een gevangene uit Amerika in de groep belandt? Jonaihra is lid van de groep en ging een keer live samen met Zamir. "Eerst ging hij live op zijn eigen Facebookpagina. Toen heeft op een gegeven moment iemand zijn live gedeeld in de groep," vertelt ze in de video. "Zo is hij daar dus terechtgekomen, heel random."

In isoleercel

"Op een gegeven moment ging Zamir samen met andere gedetineerden wel drie keer per dag live op Facebook." Hij praat in die livestreams onder anderen over zijn kind, zijn relaties en over wat hij gaat doen als hij uit de gevangenis komt. Af en toe laat hij zelfs zijn cel en andere ruimtes in de gevangenis zien. In welke gevangenis hij zit, vertelt hij niet. "Het gaat best wel ver, af en toe denk ik echt van ‘kan dit wel?’ of ‘ is dit wel verantwoord?'" Het is nu twee weken geleden sinds hij voor het laatst live ging. Een vriend van hem in de gevangenis heeft aan de dames in de groep laten weten dat Zamir gepakt is met zijn telefoon en hij nu in de isoleercel zit.

Omloop van mobiele telefoons

Niet alleen Amerikaanse gedetineerden zijn actief op social media. Ook in Nederland gebeurt het wel eens dat gedetineerden video’s van zichzelf delen. Shayno - de verslaggever in de video - sprak met een oud-gedetineerde die vertelt hoe de omloop van mobiele telefoons in de gevangenis gaat. In de tijd dat hij in de gevangenis kwam waren er nog geen social media, maar hij had wel al een mobiel die hij kreeg van vrienden die langskwamen. Zij sneden een tennisbal open, deden daar een mobiel in en gooide deze vervolgens over de gevangenismuur. "Omdat ze al een paar keer op bezoek waren geweest, wisten ze waar ze ongeveer moesten staan aan de andere kant van de muur."

‘Je moet niet trots zijn dat je vast zit’

Volgens hem doen de gedetineerden nu nogal stoer in de livestreams. "In mijn periode deed je het voor eigen gebruik," zegt hij over het bezitten van een mobiele telefoon. "Je wilde gewoon iets meer contact hebben met de buitenwereld dan eigenlijk mocht." De live beelden vindt hij niet kunnen. "Ik vind dat je niet trots moet zijn op het feit dat je vastzit." Ook kunnen de beelden de gedetineerden blijven achtervolgen als iemand er bijvoorbeeld een schermopname van maakt. "Je schaadt je eigen toekomst ermee."

Mobieltjes kopen bij bewakers

In de video spreekt Shayno ook met een gedetineerde die onderdeel is van een gevangenis-account op Instagram. Hij vertelt dat wel negentig procent van de mobieltjes in de gevangenis gekocht wordt bij bewakers. "Bewakers verdienen twee ruggen in de maand en met een telefoon binnensmokkelen verdienen ze duizend euro." Dit gebeurt volgens hem op elke afdeling. Er zijn ook gevangenen die nog mobieltjes verkrijgen doordat iemand ze over de gevangenismuur gooit, maar sommige gevangenissen hebben een net gespannen zodat dit niet mogelijk is.

De sjaak

Maar wat gebeurt er als je wordt gepakt? Dit verschilt volgens hem per land. "In Nederland ben je zwaar de sjaak." Hier zit je namelijk twee weken in de isoleercel, heb je geen mogelijkheid meer om te faseren en de kans om in een minder strenge bewaakte inrichting te komen, kan je ook vergeten.

Ster advertentie
Ster advertentie