FunX Utrecht

Nieuw discriminatiemeldpunt na anti-homogeweld tegen Aron (21) in Utrecht

foto: Instagram: mokkels4mokkels
  1. Newschevron right
  2. Nieuw discriminatiemeldpunt na anti-homogeweld tegen Aron (21) in Utrecht

De 21-jarige Aron werd eerder deze maand bij Hoog Catherijne in Utrecht meerdere malen uitgescholden voor 'kankerhomo' en vervolgens in elkaar geslagen. Hij deelde zijn verhaal op Instagram om duidelijk te maken dat geweld tegen LHBTQI+'ers nog steeds een groot probleem is. Verhalen zoals die van Aron zijn er helaas veel te veel en daarom start COC Midden-Nederland een nieuw anti-discriminatiemeldpunt. Voorzitter Laura van Nieuwehuijze vertelt er meer over aan Gilly in Jouw Stad.

Toename van geweld

Laura vertelt dat ze bij COC, een belangenorganisatie voor de LHBTIQ+-gemeenschap, de afgelopen jaren een toename van geweld zien. "Met name het fysieke geweld, maar ook het stukje discriminatie. Mensen worden zomaar uitgescholden." Ook Aron merkt dat. Zo schreef hij in zijn Instagrambericht dat hij dagelijks op straat wordt uitgescholden of nagekeken. "Het is heel gek, maar ik ben het gewend." COC vindt dat niet oké en maakt zich zorgen. Door middel van het nieuwe meldpunt willen ze het probleem zichtbaarder maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kan anoniem

Laura legt uit hoe dat nieuwe meldpunt werkt: "Je kunt online een melding maken. Dat is in eerste instantie anoniem." Hiermee hoopt COC de drempel te verlagen voor mensen die het spannend vinden om een incident te melden. "We hopen dat hiermee de meldingsbereidheid omhoog gaat." Wil je aangifte doen, dan moet je identiteit wel bekend worden gemaakt. Het COC kan je hierbij helpen of je op andere manieren bijstaan.

Ook voor getuigen

Je kan ook bij het meldpunt terecht als je het slachtoffer bent van discriminatie bij bijvoorbeeld sollicitaties of van incidenten die zich op social media afspelen. Ook getuigen kunnen een melding maken. "Ook van mensen die het zien gebeuren kunnen wij werk maken", vertelt Laura. Zie je echt ter plekke fysiek geweld plaatsvinden, dan raadt ze aan ook 112 te bellen.

9 oktober

Het meldpunt is straks te vinden op de app We Blijven Onszelf, die op 9 oktober wordt gelanceerd. Dat gaan Laura en de directeur van Artikel 1 doen, die worden bijgestaan door Aron. Heel dapper vindt Laura, want hoewel het inmiddels goed met hem gaat, heeft het incident een grote impact op hem gehad en heeft hij nog te maken met herbelevingen en slaapproblemen. Hij kan dus als geen ander duidelijk maken hoe hard het nodig is.

Voor meer informatie over het meldpunt of andere vragen kun je terecht op de website van COC.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie