FunX Utrecht

Mustafa (28) uit Kanaleneiland: van zware crimineel naar inspirator

  1. Newschevron right
  2. Mustafa (28) uit Kanaleneiland: van zware crimineel naar inspirator

Jouw Stad Utrecht zet Kanaleneiland in de spotlights! En daarmee ook de 28-jarige bewoner Mustafa, die van succesvolle ondernemer kelderde naar een zware crimineel. Tegenwoordig bewandelt hij het rechte pad en is zelfs een inspirator voor veel jongeren. Vooral om hen bij te brengen hoe ze het juist niet moeten doen.

"Ik liep 24/7 met een wapen op zak. Het was rippen en ontvoeren van mensen en noem maar op. Je probeert je status steeds hoog te houden en voor ik het wist zat ik weer in de gevangenis wegens een delict dat niet helemaal volgens plan liep en waarbij geschoten werd."

Keerpunt: broertje vermoord

Mustafa heeft meerdere keren vastgezeten, maar pas bij de tweede keer besefte de Utrechter dat hij zijn leven moest beteren. Hij kreeg namelijk het trieste nieuws dat zijn broertje als IS-strijder was gedood in Syriƫ. "Dat heeft mij het besef gegeven dat we anders door het leven moeten gaan dan we op dat moment deden. Dit heeft me eigenlijk gemotiveerd om terug te keren naar de eerlijke maatschappij."

De eerste keer dat Mustafa vast kwam te zitten, was voor een overval op een geldtransport. Maar eenmaal uit de bak, had hij nog niet van zijn fouten geleerd. Hij was op zoek naar die sensatie en kon zich vinden in 'de duivelse gedachte' erachter. Daarnaast speelde snel geld verdienen natuurlijk ook een grote rol.

"De bedragen die je kon verdienen aan die klussen konden wel oplopen tot in de honderdduizenden euro's."

Hoewel zijn familie wist dat Mustafa foute dingen deed, kon het hem toen niet zoveel schelen. Criminaliteit was iets wat destijds door foute vrienden verheerlijkt werd. Nu heeft hij spijt voor de problemen waarmee hij ooit ook zijn ouders heeft opgezadeld. "Het is echt een klap die je aan de ouders geeft."

Eigen keus

Mustafa kan zichzelf tegenwoordig een soort jongereninspirator noemen. Vooral als ervaringsdeskundige van hoe het niet moet geeft hij nu lezingen op scholen. De boodschap: "Elke keus die je maakt in het leven heeft een gevolg. Ik confronteer jongeren met de harde waarheid. Ik heb tenslotte ook in hetzelfde schuitje gezeten. Het is allemaal niet zo rooskleurig als het lijkt." Daarnaast geeft hij ook voorlichting over radicalisering.

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar Mustafa is enorm veel geholpen door de politie. "Rogier en Dwight van de politie hebben me geholpen om op het rechte pad te komen." Zij hebben hem kans geboden op werk en voorgesteld als persoon die uitstekend voorlichting kan geven op scholen.

Wijze raad

Mustafa sluit af met wijze raad voor iedere jongere: "Luister altijd goed naar papa en mama, durf te dromen en als je die hebt, maak die zeker waar!"

Ster advertentie
Ster advertentie