STER Advertentie
STER Advertentie

Vurnon Anita over voetballen bij Willem II: "Ik speel weer dus dat is alleen maar positief"

Dinsdag 4 december 2018 - 16:20 uur

|

Door:

Elize

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vurnon Anita was met zestien jaar een van de jongste debutanten voor Ajax ooit. Na een aantal jaren in de Engelse competities te hebben gespeeld, is hij dit seizoen weer terug in Nederland en speelt hij bij Willem II. FunX-reporter Laila Khatira ging met Anita terug naar het pleintje in Maarssen waar het allemaal voor hem begon. Ze spreekt hem over zijn carrière en goede vrienden Kenneth Vermeer en Mitchell Burgzorg a.k.a Priester vertellen over hun band met Anita.

Talent

Anita werd geboren op Curaçao en ging toen hij acht maanden oud was naar Nederland. Daar ontdekte hij op jonge leeftijd al zijn plezier in en talent voor het voetbal. Op 6-jarige leeftijd vertrekt hij echter met zijn ouders weer terug naar Curaçao: "Toen wilde ik eigenlijk stoppen met voetbal, omdat het daar niet echt leefde en honkbal wel." Zijn ouders lieten hem toch naar een voetbaltoernooi op Santo Domingo gaan. Anita blonk daar uit als een van de beste speler. Zijn vader besloot met hem terug te gaan naar Nederland om te kijken waar dit talent toe kon leiden.

Ajax

Het leidde tot een selectieplek voor de jeugdopleiding van Ajax. Anita deed het zelfs zo goed dat hij snel zijn weg omhoog klom en binnen no time in het eerste zat. Volgens Anita komt dat door een combinatie van talent en keihard werken: "Ik heb veel dingen moeten laten om dit te bereiken."

"Mijn droom was om het eerste van Ajax te halen en mijn debuut te maken. En dat is gebeurd op een jonge leeftijd."

Anita maakte met Ajax mooie en succesvolle tijden mee, maar zat ook periodes op de bank. "Dat is frustrerend. Het is een klein tikkie, maar het gaf mij ook de kracht om harder te werken." Anita probeerden zijn gedachtes op zij te zetten door muziek te maken en het gezelschap van zijn familie op te zoeken: "Zo kon ik weer fris op het veld staan."

Engeland

Uiteindelijk lukt het Anita om een mooie deal te sluiten met Newcastle United waar hij een aantal seizoenen blijft spelen. "Het was een mooie stap." Anita moest wel wennen aan Engeland en het Engelse voetbal. Zijn ouders hebben een belangrijke rol gespeeld in die tijd. Zij reisden heen en weer tussen Curaçao, Nederland en Engeland. Zowel Mitchell Verburg als Kenneth Vermeer noemen Anita een echt moederskindje. Ook Anita zelf - die enig kind is - is het daar mee eens.

"Je kan wel zeggen dat ik een moederskindje ben."

Geblesseerd

Na Newcastle United komt Anita bij Leeds United te spelen, maar raakte daar geblesseerd. "Ik heb een heel seizoen met pijntjes gespeeld." Na een operatie kreeg hij te horen dat hij geen zicht meer op speelminuten had. Dat was moeilijk voor hem, maar hij bleef positief.

"Ik ben positief ingesteld. Ik heb mijn ouders en vrienden die mij helpen, die me warmte geven. Je zal zeker tegenslagen krijgen, maar je moet toch positief blijven en blijven knokken. In welke situatie je ook zit."

Terug in Nederland

Inmiddels is Anita teruggekeerd in Nederland. Hij is door Leeds United uitgehuurd aan Willem II. En daar is hij heel blij mee. "Ik als liefhebber wil spelen en plezier hebben." De voetballer maakt lekker veel minuten bij de club uit Tilburg, heeft zijn plezier in het spel teruggevonden en herstelt naar eigen zeggen heel goed.

"Het is alleen maar positief."

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Politie stopt met zoeken naar Glee-actrice Naya Rivera

  • Album 'Allemaal een Droom' van Boef gaat viraal

  • Amerika neemt harde maatregelen tegen China om Oeigoeren

  • 'Grote zorgen bij familie over bipolaire Kanye West'

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Boef vertelt bij 'Andy in de Auto' over Selma Omari en zijn nieuwe album