FunX

Hoeveel verdien je met streams op Spotify?

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Hoeveel verdien je met streams op Spotify?

Als (opkomende) artiest wil je niets liever dan leven van het geld dat je verdient met het uitbrengen van muziek. In het streamingtijdperk is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan, want de bedragen die streamingservices, zoals Spotify, per stream uitkeren, zijn vrij laag. Zo laag zelfs dat Kanye West zijn aankomende album Vultures 2 niet op streamingplatforms wil uitbrengen, maar zelf wil gaan verkopen. Hoeveel verdien je dan eigenlijk met streams? In dit artikel legt FunX je uit hoe dat precies zit.

Artiesten zijn ontevreden

Kanye West is niet de enige artiest die zich negatief uitlaat over de streamingopbrengsten van zijn muziek. Ook andere grote artiesten zoals James Blake, Jay-Z en Taylor Swift hebben in het verleden kritiek geuit op de lage royalty's die met name Spotify uitkeert. Taylor Swift ging in 2014 zelfs zover dat ze haar muziek tijdelijk verwijderde van de streamingdienst. Swift besloot haar muziek weer toe te voegen aan Spotify om haar fans te bedanken voor het succes van haar album 1989. Desondanks is er maar weinig veranderd aan de lage streamingopbrengsten. Dat komt mede door de wijze waarop streamingdiensten de opbrengsten verdelen over rechthebbenden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Streamshare

Zo hanteert Spotify, net als de meeste streamingservices, een systeem dat ze ‘streamshare’ noemen. Spotify berekent de streamshare van een artiest door het totale aantal streams in een maand bij te houden en te bepalen voor welk deel van die streams een artiest verantwoordelijk is. Voorbeeld: Als Drake in april voor vijf procent van alle streams heeft gezorgd, betaalt Spotify hem vijf procent van alle streamingopbrengsten die voor die maand beschikbaar zijn. Die opbrengsten bestaan uit alle inkomsten van abonnementen, advertenties en eventueel andere inkomstenbronnen. Aangezien deze inkomsten maandelijks kunnen verschillen, is het moeilijk te zeggen wat een artiest precies per stream verdient, maar over het algemeen wordt aangenomen dat een artiest gemiddeld tussen de 0,003 en 0,005 cent per stream verdient op Spotify. Drakes meest gestreamde track op Spotify is One Dance met 3 miljard streams. Dat betekent dat de rapper tussen de 9 miljoen en 15 miljoen euro heeft verdient aan het nummer.

Factoren die waarde van streams bepalen

Los van de variërende inkomsten zijn er meer factoren die van invloed zijn op hoeveel je verdient per stream. Zo is het type abonnement ook bepalend voor de hoogte van je royalty's. Streamingservices, zoals Spotify, Deezer en YouTube Music bieden luisteraars naast abonnementen ook de optie om een gratis versie met advertenties te gebruiken. Abonnees leveren uiteraard veel meer geld op dan gratis gebruikers. Als jouw muziek veel wordt gestreamd door abonnees, dan zijn je royalty's per stream vaak hoger. Als je muziek vooral beluisterd wordt door gratis gebruikers vallen je royalty's over het algemeen lager uit.

Daarnaast is ook de locatie van de luisteraar bepalend voor de betaling per stream. De waarde van een stream kan namelijk per land verschillen. Als je nummer het bijvoorbeeld goed doet in Nederland en Mexico kan het zo zijn dat je inkomsten hier hoger zijn dan in het Noord-Amerikaanse land. Dat heeft voornamelijk te maken met de wisselkoers, advertentie-inkomsten en inkomsten uit abonnementen in Mexico.

Een andere factor die indirect van invloed is op je royalty's is de lengte van een nummer. Een track moet minimaal 30 seconden afgespeeld worden om als stream te tellen. Stel je voor dat je een nummer hebt dat door veel luisteraars constant binnen 30 seconden geskipt wordt, dan houdt het algoritme daar rekening mee. Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lager in zoekresultaten komt te staan of minder voorkomt in automatisch gegenereerde afspeellijsten van een streamingservice. In essentie is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je muziek zó goed is dat niemand je nummers wil skippen.

Inkomsten delen met tussenpersonen

Tot zover de factoren die impact hebben op de betalingen per stream. Wat belangrijker is, is welke afspraken je hebt gemaakt met je platenmaatschappij en/of distributeur. Royalty's worden namelijk altijd betaald aan deze partijen. Dat betekent vaak dat deze tussenpersonen ook een deel van de inkomsten in eigen zak steken. Als er in jouw platencontract bijvoorbeeld staat dat je slechts 10 procent krijgt van alle streaminginkomsten, houdt je dus nog minder over van die vijf euro die je per 1000 streams verdient. Ook distributeurs houden vaak een deel in om de kosten te kunnen dekken voor het distribueren van jouw muziek.

Daar blijft het echter niet bij, want ook iedereen die meewerkt aan een nummer, denk hierbij aan tekstschrijvers of producers, krijgt een deel van de opbrengsten. Daarnaast worden royalty's uitgekeerd door auteursrechtenorganisaties zoals Buma Stemra die een administratieve bijdrage inhouden. De kans is groot dat je als artiest ook nog een manager hebt die ook een percentage van je inkomsten wil hebben. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de belastingen die je moet afdragen over al je inkomsten.

Langetermijnvisie

We kunnen dus stellen dat het niet bepaald gemakkelijk is om rond te komen van inkomsten uit streams. Vooral voor kleine artiesten is dit bijna niet te doen. Leven van streaminginkomsten is dus alleen mogelijk voor de grootste artiesten. Veel artiesten verdienen hun geld dan ook voornamelijk met optredens, merchandise en de verkoop van hun muziek via platenwinkels en/of via digitale stores zoals iTunes of Bandcamp. Houd er echter wel rekening mee dat fans die je muziek kopen slechts eenmaal betalen. Hoewel directe verkoop op korte termijn meer oplevert, is de kans groot dat streaminginkomsten over een langere periode hoger uitvallen.

Ster advertentie
Ster advertentie