Sport

Luis Rubiales treedt alsnog af na omstreden WK-kus: ''Ik kan mijn werk niet voortzetten''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Luis Rubiales treedt alsnog af na omstreden WK-kus: ''Ik kan mijn werk niet voortzetten''

Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, is alsnog afgetreden vanwege de ongewenste kus die hij gaf aan speelster Jennifer Hermoso na de gewonnen WK-finale tegen Engeland. Hij besloot te luisteren naar het verzoek van de voetbalbond RFEF die hem had gevraagd om zijn functie op te geven vanwege de ophef na het incident. Hij nam ook afscheid van zijn functie bij de UEFA.

Interview

In een interview met de Britse journalist Piers Morgan bevestigde Luis Rubiales dat hij zijn ontslag indient. ''Ik kan mijn werk niet voortzetten'', aldus Rubiales. Hij vertelde dat hij tot deze beslissing was gekomen nadat hij zijn vader en zijn dochters had geraadpleegd. Hij ging verder en vertelde: ''Enkele vrienden die heel dicht bij me stonden zeiden ook: 'Luis, nu moet je je richten op je waardigheid en doorgaan met je leven - zo niet, dan ga je waarschijnlijk schade toebrengen aan mensen van wie je houdt en de sport waar je van houdt.'''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aftreden

Rubiales stond al op non-actief nadat de FIFA een onderzoek naar hem was gestart. Dat ging samen met een voorlopige schorsing van 90 dagen. Eerder had de Spaanse voetbalbond hem al gevraagd om af te treden vanwege zijn gedrag. Aanvankelijk had Rubiales geen plannen om af te treden. Hij bood weliswaar zijn excuses aan, maar hij vond dat zijn fout niet ernstig genoeg was om af te treden. De voorzitter zag zichzelf als iemand die onterecht beschuldigd werd en gaf de media onder andere de schuld van een heksenjacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevangenisstraf

Rubiales kwam in het middelpunt van de kritiek te staan nadat hij Jennifer Hermoso, de aanvoerster van het Spaanse nationale voetbalteam, na de gewonnen WK-finale vorige maand, op de mond kuste. Hermoso deed deze week aangifte bij het Spaanse Openbaar Ministerie (OM). Nu het OM officieel een klacht heeft ingediend bij het Nationale Hof, riskeert de Spaanse bondsvoorzitter een gevangenisstraf. Binnenkort zal hij voor de rechter moeten verschijnen om zich te verantwoorden.

Ster advertentie
Ster advertentie