Up 2 Date

Onderzoek: vooral moslims de dupe van discriminatie op arbeidsmarkt

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek: vooral moslims de dupe van discriminatie op arbeidsmarkt

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat arbeidsdiscriminatie op basis van afkomst in Nederland in de afgelopen jaren is toegenomen. Vooral moslims ervaren daar de nadelige gevolgen van, volgens het onderzoek.

Toename

Uit een meta-analyse, waarvoor vijftien onderzoeken zijn samengevoegd, blijkt dat discriminatie bij de werving van het personeel in de periode 1976 tot 2017 alleen maar is toegenomen. Discriminatie van mensen met een moslimachtergrond blijkt vooral te zijn gestegen na 2000.

Actieplan

De onderzoekers denken dat arbeidsdiscriminatie in Nederland het gevolg is van "voortdurende vooroordelen, stereotypen en racistische ideologieën". Volgens de auteurs van het onderzoek is er wel steeds beter beleid om discriminatie op basis van etnische achtergrond op de arbeidsmarkt tegen te gaan, maar wordt dit "misschien tenietgedaan door politiek die is gericht tegen immigratie en etnische minderheden".

In juli presenteerde Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nog een nieuw actieplan tegen arbeidsmarktdiscriminatie aan de Tweede Kamer. Dat loopt tot en met 2025. De minister benadrukte tijdens de presentatie van het plan dat er een lange weg te gaan is om het probleem uit te bannen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie