Artiest

D'Angelo

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. D'Angelo
Michael Archer, zo wordt D'Angelo geboren in 1975. Hij groeit op in een muzikaal gezin waarin hij dagelijks soul-grootheden als Stevie Wonder en Marvin Gaye hoort. Geen wonder dat hij al op jonge leeftijd van deze muziek houdt en zijn favoriete liedjes na zingt. Bij velen blijft het daarbij, maar bij D'Angelo niet. Zijn debuutalbum Brown Sugar (1995) en het album Voodoo (2000) zijn bestempeld als hoogtepunten in de soulgeschiedenis. In 2011 lanceert hij zijn langverwachte album James River.

Talentenjacht

Als op een talentenjacht een talenscout van EMI Michael in de gaten krijgt, is deze meteen verkocht. Hij zorgt zo snel mogelijk voor een contract. In 1991 tekent D'Angelo bij Capitol Records, dat onderdeel is van EMI. Zijn debuut is het album Brown Sugar (1995, hij is dan 18 jaar!) dat eigenlijk al meteen heel goed door het publiek, en de media, wordt opgepikt. Het album gaat meer dan 2 miljoen exemplaren over de Amerikaanse toonbanken. Na een lange periode van rust, en het meewerken aan albums van andere artiesten, komt in 2000 een vervolg op Brown Sugar. Het album draagt de titel Voodoo en is opgenomen in de legendarische Electric Lady Studio. D'Angelo bewijst dat hij moeiteloos soul, r&b, jazz en hip-hop kan mengen.

James River

Na een moeilijke periode waarin de soulzanger verslaafd is aan drank en drugs en meerdere malen met de politie in aanraking komt, vecht hij zijn weg terug in de muziek. Goede vriend ?uestlove, drummer bij The Roots, maakt in oktober 2011 bekend dat D'Angelo op het punt staat om zijn langverwachte nieuwe album te voltooien. Questlove zelf is ook te horen op dit album, evenals de voormalige blazerssectie van James Brown, de JB Horns. Ook gaat D'Angelo in 2012 op tour en geeft als onderdeel daarvan twee concerten in Paradiso Amsterdam.

Black Messiah

In december 2014 volgt dan eindelijk de echte opvolger van Voodoo. Zonder enige aankondiging verschijnt Black Messiah en het is een instant hit. Publiek, recensenten en collega's zijn unaniem in het commentaar: een meesterwerk.

D'Angelo verklaart daags na de release dat hij nog hard heeft moeten doorwerken om het album uit te brengen. De release stond gepland voor voorjaar 2015, maar gezien de gespannen situatie in Amerika waarbij rassenrellen uitbraken wilde hij per se het album zo snel mogelijk uitbrengen. Zeker ook gezien de politieke lading die het album heeft.