Artiest

Shabba Ranks

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Shabba Ranks
Tijdens zijn hoogtijdagen begin jaren negentig is Shabba Ranks waarschijnlijk de bekendste dancehallartiest wereldwijd. Hij weet de Amerikaanse en Europese markt te overtuigen van zijn Jamaicaanse dancehall met zijn rauwe stem en seksuele raps. Zijn grootste hit is ‘Mr Loverman’.

Jamaicaanse deejay

Als deejay, op Jamaica meer een rapper dan een plaatjesdraaier, geniet Shabba Ranks al jarenlang populariteit voordat hij internationaal doorbreekt met ‘Mr. Loverman’. Zijn zware rauwe stem en met seks geladen raps doen het goed op Jamaica.

Vijf albums voor zijn doorbraak

Sterker nog, Shabba Ranks heeft al vijf albums uitgebracht bij het grote label Epic voordat hij doorbreekt met ‘Mr Loverman’. Hij heeft dan al samengewerkt met Maxi Priest, KRS-One.

Eerste hit buiten eigen land

Zijn allereerste succes buiten Jamaica heeft hij met ‘Telephone Love’, afkomstig van Hold On (1989). De single behaalt de hitlijst in Engeland en levert hem zijn eerste fanbase buiten eigen land op.

Shabba!

In 1992 begint dancehall, clubmuziek uit Jamaica gevuld met reggae, r&b, ska en dub, door te breken in Engeland. De re-release van ‘Mr Loverman’ wordt opgepikt in Engeland. Zijn oude fans vinden de ‘nieuwe Shabba Ranks’ te poppy en haken af. Maar met zijn kreet “Shabba” haalt hij niet alleen de hitlijst in Engeland, maar ook in Amerika, Zweden, Duitsland, Australië en Nederland.

Achtergrond 'Mr Loverman'

In 1992 en 1993 heeft Shabba Ranks een dikke hit in handen met een nummer waar hij al jaren mee in de weer is. ‘Mr Loverman’ heet eerst ‘Champion Lover’ en is een nummer van de Britse reggaezangeres Deborahe Glasgow. Shabba ranks neemt het nog een keer met haar op als ‘Mr Lover Man’ in 1988 voor het album Rappin’ With The Ladies. Als de zangeres kort daarop overlijdt neemt hij het opnieuw op, dit keer als ‘Mr Loverman’ en met Chevelle Franklyn als zangeres.

'Family Affair'

Een jaar later scoort Shabba Ranks weer goed, dit keer met zijn versie van ‘Family Affair’ (Sly And The Family Stone). Het nummer is afkomstig van de soundtrack van Addams Family Values.

 

Tracks van Shabba Ranks