Artiest

Funkadelic

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Funkadelic
Funkadelic was een beroemde Amerikaanse funkband uit de jaren zeventig, die samen met de tweelingband Parliament de funk, en in het bijzonder de p-funk, vormgaven. De band stond onder leiding van zanger en inspiratorGeorge Clinton en bestond uit een grote groep muzikanten.

The Funkadelics

The Funkadelics waren oorspronkelijk de begeleidingsband van de doo wopgroep, The Parliaments. De band werd in 1964 voornamelijk voor tournees opgericht en bestond uit Frankie Boyce, Richard Boyce en Langston Booth. In 1966 moesten ze echter het leger in en George Clinton, de leider van The Parliaments haalde in 1967 Billy Bass Nelson (basgitaar) en Eddie Hazel (gitaar) binnen, waarna al snel Tawl Ross (gitaar) en Tiki Fulwood (drums) ook werden toegevoegd. In verband met een juridisch conflict tussen Clinton en het platenlabel van The Parliaments, werd de naam The Parliaments opgedoekt en werden de overgebleven leden samengevoegd met die van The Funkadelics om gezamenlijk verder te gaan onder de naam Funkadelic. Het eveneens Funkadelic geheten debuutalbum kwam uit in 1970.

Meesterbrein Clinton

De kleurrijke Clinton is het grote meesterbrein achter P-funk: een energieke vorm van funk met heerlijke baslijnen, een steady groove, sprankelende blazers en natuurlijk de onmisbare aanwezigheid van Clinton himself. Uit de stal van Clinton en Parliament Funkadelic is een grote schare topmuzikanten opgestaan. Zoals Maceo Parker, Bootsy Collins en (de in 1992 overleden) Eddie Hazel, om er maar een paar te noemen.