Artiest

Craig David

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Craig David
Sympathieke Britse zanger die in 2000 en 2001 met 'Fill Me In' en '7 Days' aan beide kanten van de oceaan hits scoort.

Craig Ashley David is geboren in 1981 in Southampton. Al op zijn 14e is hij als diskjockey te vinden in verschillende lokale clubs. Tijdens het dj-en ontmoet hij Mark Hill, de helft van het producerduo Artful Dodger. Deze is bezig met zijn track 'What You Wanna Do' en vraagt David hem te helpen. Nog dezelfde avond duiken ze samen de studio in.

Een jaar later komt dit nummer uit onder de titel 'Re-Rewind' en is een van de best verkopende singles van het jaar 1999. Volgens David werkt het nummer zo goed omdat het een mix is van R&B en garage: "als je succes wilt hebben moet je zorgen dat je muziek van dezelfde standaard maakt, of iets totaal anders." David wil geen kopie maken van de Amerikaanse R&B en maakt gebruik van de typisch engelse garage. De R&B is in Groot-Brittannië niet zo groot, waarschijnlijk door de hoge kwaliteit van de Amerikaanse acts.

Hij luistert zelf graag naar R. Kelly en Donnell Jones, en de Engelse Terence Trent D'Arby.Craig Davids eerste solosingle 'Fill Me In' komt uit in april 2000, en wordt een nummer 1 hit in de UK. (Hij heeft het nummer geschreven toen hij nog geen 16 was.) Hij vraagt zich af of de nogal strenge ouders van zijn toenmalige vriendin echt niet door hadden wat ze allemaal uitvraten. Bijna tegelijkertijd komt 'Woman Trouble' uit, wederom een single in samenwerking met Artful Dodger.

Ook de single '7 Days' (juli 2000) gaat over een dame en bereikt de nummer 1 positie. Dat David gelooft in zijn eigen kunnen blijkt wel uit de titel van zijn debuutalbum Born To Do It. De titel komt voor in een scène uit zijn favoriete film: 'Sjakie En De Chocoladefabriek'. Wanneer een jongetje vraagt hoe Willy Wonka het allemaal doet, krijgt hij als antwoord dat je een vis ook niet vraagt hoe hij zwemt of een vogel hoe hij vliegt: ze doen het omdat ze geboren zijn om het te doen. Volgens David is iedereen geboren om iets te doen.\