Artiest

The Roots

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. The Roots
Hiphopgezelschap uit Philadelphia waar ?uestlove en Razhel deel van uitmaken. The Roots scoren in 1999 een klein hitje scoort met 'You Got Me', een duet met Erykah Badu. Begin 2003 brengen ze het album Phrenology uit.

The band

In 1987 werd de band opgericht toen Trotter en Thompson samen aan Philadelphia High School For The Performing Arts studeerden. Ze traden samen op en leerden zo Hubbard en Basit kennen. Ze maakten naam in het underground circuit. Hun doorbraak kwam echter na een optreden in een Duits showcase concert. Ze hadden een album in elkaar gezet om tijdens optredens te verkopen. Deze werd ontdekt door Gefffen Records, die de band onmiddellijk contracteerde. In 1995 kwam hun grote debuutalbum uit, Do You Want More?!!!??!. Op het album waren gasten uit de jazz hoek te horen, evenals The Roots’ eigen rap beschermelingen, The Foreign Objects.

Philadelphia

De band zetelt in Philadelphia en maakt zeker geen mainstream hip hop. De band bestaat uit de rappers Black Thought (Tariq Trotter) en Malik B (Malik Busit), basgitarist Hub (Leonard Hubbard) en drummer ?Uestlove (Ahmir Khalib Thompson). Specialist op het gebied van old school freestylen, werd de band al snel vergeleken met Digitable Planets en Gang Starr. De vergelijking ontstond direct na het verschijnen van hun mini debuutalbum, vol hip hop met sterke jazzinvloeden. The Roots hebben echter te veel een eigen geluid om deze vergelijking de rest van hun carrière door te kunnen voeren. De band hecht sterk aan dit eigen geluid en vertrouwt op eigen talent in plaats van samples van anderen. In hetzelfde jaar dat hun debuut verscheen stond de band op Lollapalooza en het Montreux International Jazz Festival. Aan de line up werden human beatbox Rahzel The Godfather of Noyze en Scott Torch (Kamal) toegevoegd.

Illadelph Halflife

Een jaar later was er een nieuw album, Illadelph Halflife, waarop veel samples van eigen jamsessies te horen zijn. Illadelph opvolger Things Fall Apart betekende een doorbraak naar opnieuw een groter publiek. De single You Got Me, met zang van Erykah Badu, bereikte een top 5 positie in de Amerikaanse hitlijsten.

Rauw geluid

In 2002 kwam eindelijk de verlate opvolger van Things Fall Apart uit, Phrenology. De koers van Things Fall Apart werd voor dit album volkomen gewijzigd. In plaats van de relaxte sound van de voorganger, liet Phrenology een nieuw rauw geluid horen. The Roots presteerden het om het rake, eclectische geluid dat hun live optredens kenmerkt op het album te vatten. Met Phrenology leverden ze dan ook een van de meest uitdagende albums van dat jaar af.

Live

Als een van de eerste live hip-hopacts, met muzikanten in plaats van draaitafels, én als een van de meest smaakmakende groepen in kringen van r&b, soul en funk, werd The Roots aan het programma van North Sea Jazz toegevoegd. Live zijn The Roots een belevenis, vol originele vondsten en met altijd weer nieuw verrassend talent naast rapper Black Thought, de andere vaste constante van de groep. The Roots houden hiphop spannend en levend.

Hits

The Roots scoren met hun album Illadelph Halflife een aardige hit. Het album haalt nummer 21 in de Billboard Hot 100, de albumlijst van de Verenigde Staten. Things Fall Apart uit 1999 doet het nog beter en schopt het tot de Top 10. Ook weten The Roots de Top 40 van de singlelijst te halen. In 1997 doen ze dat met 'What They Do' en 'You Got Me' in 1999.

Volgende albums

De samenstelling van de groep verandert voor een deel, maar The Roots blijven met regelmaat albums produceren. Zo volgt in 2004 The Tipping Point, in 2006 Game Theory, in 2008 Rising Down en in 2010 How I Got Over. Hoewel allemaal zeker niet slecht, commercieel worden het geen grote successen.

And Then You Shoot Your Cousin

In mei 2014 verschijnt alweer het elfde album van The Roots; And Then You Shoot Your Cousin.