Artiest

Ellie Goulding

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Ellie Goulding
De Britse singer/songwriter Ellie Goulding brengt in 2009 haar eerste EP uit die in 2010 wordt opgevolgd door het debuutalbum Lights. In datzelfde jaar ontvangt ze meerdere muziekprijzen en weet haar single 'Starry Eyed' ook Nederland te bereiken.

Ellie Goulding wordt geboren op 30 december 1986 en ze groeit op in de buurt van Hereford, Engeland. Zoals bij vele grote artiesten komt al snel naar voren dat Ellie de muziekindustrie in wilt. Vanaf haar veertiende schrijft en maakt ze al haar eigen muziek. Ze maakt al jaren muziek als ze stopt met haar studie drama en verhuist naar Londen.

Eerste single

In september 2009 kreeg Ellie een heus platencontract, maar haar eerste single brengt ze uit bij een kleiner label zodat ze nog niet onder al teveel druk komt te staan. Deze plaat, 'Under The Sheets', wordt geen grote hit in de lijsten, maar wordt wel regelmatig gedraaid op de Engelse radio. Desondanks wordt de single wel in zomer 2010 uitgebracht in Nederland. 

Op tour

Bij haar platenlabel brengt ze haar EP An Introduction To Ellie Goulding uit en dan is het touren geblazen voor Ellie. Ze staat dan in het voorprogramma van Little Boots.

Awards

Nog voordat Ellie haar debuutalbum uit heeft weet ze in 2010 al twee belangrijke Britse awards in de wacht te slepen. Dit zijn de BBC Sound Of 2010 (een prijs gegeven door omroepen, critici en de muziekindustrie) en de Critics' Choice Award bij de prestigieuze BRIT Awards.

Lights

In januari 2010 brengt Ellie als voorproefje op haar album de single 'Starry Eyed' uit. Het album krijgt de titel Lights en komt op de allereerste dag van maart uit. Het nummer 'Lights' wordt in oktober 2010 uitgeroepen tot 3FM Megahit.

Studioalbums

Het tweede studioalbum Bright Lights komt uit in januari 2011. Op de plaat staat onder meer een cover van Elthon Johns 'Your Song'. Halcyon Days, het derde studioalbum van Ellie, komt uit in augustus 2013. De track 'Burn' staat wekenlang in de top 10 van de Nederlandse hitlijsten.

Calvin Harris

Na de track 'I Need Your Love' (2013) duikt Ellie opnieuw de studio in met de Schotse DJ Calvin Harris. Het resultaat is het dancenummer 'Outside' in oktober 2014.

Fifty Shades Of Grey

Het grootste succes tot nu toe behaalt Ellie met het nummer 'Love Me Like You Do'. De zangeres schrijft het nummer voor de soundtrack van de film Fifty Shades Of Grey.