Artiest

Clean Bandit

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Clean Bandit
Britse elektronische/deephouse groep die in januari 2014 bekendheid werft met hitsingle 'Rather Be'. De sound van Clean Bandit valt op door het geluid van de cello, die vaak te horen is.

Clean Bandit bestaat uit Jack Patterson, Luke Patterson, Grace Chatto en Milan Neil Amin-Smith. Jack, Grace en Milan ontmoeten elkaar tijdens hun studie op de Universiteit van Cambridge. Celliste Grace Chatto is dan het vriendinnetje van Jack Patterson. Hij begint haar liedjes te mixen en Grace Chatto vindt het goed klinken. Een vriend van hen schrijft het liedje 'Mozart's House' en op die manier kwam het nummer tot stand.

Oorsprong bandnaam

Clean Bandit is afgeleid van een vertaling van een Russische zin. Grace Chatto en Jack Patterson wonen een tijdje in Rusland. De vertaling is gelijk aan het Engelse 'complete bastard' of 'utter rascal', oftewel idioot.

Spotify Record

Single 'Rather Be' krijgt veel airplay op de Nederlandse radiostations. Ook op Spotify stijgt de populariteit rondom deze track; in een paar weken tijd beluisteren Spotify-gebruikers het nummer meer dan 900.000 keer.

Debuutalbum New Eyes

Een paar maanden na het uitkomen van 'Rather Be' komt debuutalbum New Eyes uit (mei 2014). De plaat bevat ook drie singles die Clean Bandit uitbrengt nog voor er een hit wordt gescoord met 'Rather Be': 'A+E' (december 2012), 'Mozart's House' (maart 2013) en 'Dust Clears' (juli 2013).