Artiest

Erykah Badu

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Erykah Badu
Charismatische Amerikaanse jazz- en soulzangeres uit Dallas, Texas die in 1998 een hit scoort met 'Tyrone'.

In 1994 staat lerares en parttime zangeres Erica Wright aka Erykah Badu in het voorprogramma van D’Angelo. Zijn manager is onder de indruk van haar performance en vraagt Badu om met D’Angelo een duet op te nemen. Na de opname van 'Precious Love', een cover van Marvin Gaye en Tammi Terrell, biedt hij Badu een contract aan bij zijn nieuwe platenlabel Kedar Entertainment. In 1997 verschijnt Baduizm, haar debuutalbum. Op één na zijn alle nummers op Baduizm van Badu's hand. Massenburg is de producer en bassist Ron Carter en leden van The Roots werken mee aan het album.

On & On

De eerste single 'On & On' stoot meteen door naar de top van de Amerikaanse R&B-lijst, het album blijft steken op de tweede plaats van de Billboard Album Chart. Twee miljoen verkochte exemplaren binnen twee maanden na de verschijning van het debuutalbum is geen slechte prestatie. Op dat moment is het zelfs een record voor een vrouwelijke debutant.

Tyrone

Badu is ontdekt tijdens een optreden en dat is niet verwonderlijk, want live is Badu ijzersterk. Haar stem komt op een podium nog beter tot zijn recht en Badu brengt haar mix van r&b, soul, blues en jazz zelfverzekerd en met bezieling. Al kort na haar debuut brengt ze al een live-album uit.  De van dit album afkomstige single 'Tyrone' haalt in Nederland de top 20 en wordt een klassieker.

Writers Block

Op een tweede studio-album moeten de fans wachten tot 2000, als Mama’s Gun verschijnt. Dat album wordt uitgebracht door het legendarische label Motown. Ze krijgt zo langzamerhand een iconische status. Na de geboorte van haar dochter en de verschijning van haar derde album ' Worldwide Underground' krijgt ze een writers block dat 4 jaar duurt. In 2008 verschijnt uiteindelijk haar vierde plaat ' New Amerykah part one' , het eerste deel van een aangekondigd drieluik aan nieuw materiaal. In 2010 verschijnt het tweede deel.