Artiest

Lizz Wright

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Lizz Wright
Met haar eerste album, soulful in combinatie met jazz en r&b, oogstte Lizz Wright veel succes. Nu gaat ze meer richting singer/songwriter en ruilde ze haar vertrouwde piano in voor akoestische gitaar. Haar rijke stemgeluid is erg opvallend.

Domineesdochter

Lizz Wright werd geboren in het dorpje Hahira in de Amerikaanse staat Georgia in 1980, als een van de drie kinderen van een dominee, die daarnaast ook pianist en orkestleider was in de lokale kerk. Via hem kwam Wright in contact met de christelijke hymnes en gospelmuziek. Na als kind al veel piano te hebben gespeeld en kerkelijke muziek te hebben gezongen, begon ze zich ook te interesseren in blues en jazz. Tijdens haar middelbare school won ze veel gospelzangwedstrijden, en het kwam dan ook niet als verrassing dat ze begon aan een zangstudie aan de Georgia State University in Atlanta. Sindsdien heeft ze ook op de New York State University en in Vancouver gestudeerd. Ze brak door in 2002 met haar opvallende bijdrage aan een Billie Holiday-tribute.

Salt en verder

Ze maakte "Salt", haar debuutalbum met de topmuzikanten Brian Blade, Danilo Perez, Chris Potter en Jeff Haynes; gaf optredens in heel Amerika; deed promotie in Europa en trad op op diverse festivals. Ondertussen deed ze inspiratie op voor nieuwe nummers, die anders gingen klinken. Was haar debuut een soulful album met veel jazz en r&b, haar volgende albums "Dreaming Wide Awake" en "The Orchard"  bevatten meer singer/songwriter-achtig materiaal.