Artiest

Shaggy

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Shaggy
Amerikaanse reggae-zanger die in 1992 doorbreekt met de hit 'Oh Carolina'. Shaggy scoort in 1995 nog een Top 10-hit met 'Boombastic'. 'It Wasn't Me' en 'Angel' staan in 2000 beiden op nummer 1. Twee jaar later verschijnt Lucky Day. Hierop staat wederom een Top 10-hit: 'Hey Sexy Lady'.

Orville Richard Burrell

Shaggy wordt in Jamaica als Orville Richard Burrell geboren. Hij groeit op in Flatbush, Brooklyn. Jaren later neemt hij, als hij in het leger zit (Camp Le Jeune, North Carolina), 'Oh Carolina' op. 

Hit

'Oh Carolina' is de doorbraak van Shaggy. Van de single gaan in Engeland 600.000 stuks over de toonbank en bereikt het de eerste plek in de hitlijst. Virgin biedt 1,2 miljoen pond om Shaggy in haar stal te hebben. De single wordt, door de steun van Virgin, ook een grote hit in Zweden, Duitsland en... Nederland.

One Hit Wonder

Pure Pleasure verschijnt in 1993. Even ziet het er in 1993 naar uit dat Shaggy een one-hit-wonder gaat worden. Zijn cover van 'Oh Carolina' (in 1962 voor het eerst uitgebracht door Folkes Brothers) wordt een vette Top 10 hit in Nederland, maar daar blijft het een tijdje ook bij.

Mr Lover Lover...

'Boombastic' uit 1995 wordt zijn tweede hit en het gelijknamige album Shaggy een Grammy op voor Best Reggae Album. Twee jaar later veschijnt Midnite Lover. Het album levert geen hitsingles op.

It Wasn't Me

Met Hot Shot (2000) maakt Shaggy een heuse comeback. Het album levert twee nummer 1-hits op: 'It Wasn't Me' en 'Angel'. In Nederland wordt het album platina, wereldwijd worden er meer dan 11 miljoen stuks verkocht.

Hey Sexy Lady

Lucky Day verschijnt eind 2002. De eerste single heet 'Hey Sexy Lady'. Daarna wordt het weer even stil rond Shaggy.