Artiest

Mayra Andrade

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Mayra Andrade
Mayra Andrade is de parel van de Kaapverdische Eilanden. Al op 16-jarige leeftijd won ze in 2001 met haar mix van Kaapverdische traditionele muziek en jazzelementen de gouden medaille bij de Francophone Games in Canada.
Laat je verrassen door een bijzondere ontdekking: Mayra Andrade, een talent van net 20 jaar oud, die de muziek van haar Kaapverdië zelfbewust en met veel gratie neerzet. De eerste kinderversjes die ze leerde waren in het Braziliaans. Maar het was een liedje gezongen in Kaapverdisch Creools, waar ze een gouden medaille mee won op de Francophonie Games in Canada, waar ze het opnam tegen 35 andere deelnemers. Ze was toen 16.  In Parijs begon ze in 2002 met optreden  in kleine clubs, en ging door naar de grote zomerfestivals. Ze speelde ook voor Cesaria Evora in de New Morning. In Brazilië werd een single uitgebracht om het gevecht tegen AIDS te ondersteunen, o.a. met Lenine en Chico Buarque. In 2005 nodigde Charles Aznavour haar uit om met hem een Frans duet te zingen op zijn nieuwe album. Waar ze ook ging, betoverde ze!

Debuutalbum achtergronden

Na 6 jaar live optreden begint Mayra Andrade een nieuw hoofdstuk met de release van haar debuutalbum 'Navega' (op de golven), dat de verscheidenheid aan muziek en ritmes van de Kaapverdische eilanden reflecteert, en bijna helemaal akoestisch opgenomen is. Een subtiel en prachtig eenvoudig gebleven album, geproduceerd door Jacques Ehrhart, een expert in het genre (Henri Salvador, Camille). Er zijn jazz, afro en Braziliaanse ingrediënten in de nummers die gedeeltelijk van het eiland komen en voor een ander gedeelte voortvloeien uit de pen van Mayra Andrade zelf. Mayra groeide op luisterend naar oudere vrouwen die Batuque speelden, energiek en krachtig met een link naar het vasteland van Afrika, die je terughoort op LUA. Het ritme van de Morna is karakteristiek voor heel Kaapverdië, komt rechtstreeks uit het hart, en drukt een heel sterke emotie uit die je hart langzamer doet kloppen. Op REGASU komt deze beroemde Kaapverdische nostalgie het beste tot uitdrukking. Mayra heeft met haar ouders veel gereisd (Cuba, Senegal, Angola, Duitsland, Brazilië, Frankrijk en natuurlijk Kaapverdië). Ze woont nu in Parijs, en vind dat heerlijk omdat wonen in Parijs voelt als reizen. COMME S'IL EN PLEUVAIT  is dan ook haar manier om iets terug te geven aan de plek waar ze momenteel leeft en die haar iedere dag inspireert. Het prachtige liedje dat veel mensen raakt is een cadeau van Tété die zich het leven van de oude schrijfster Emilia uit Praia op een prachtige en poëtische manier probeert voor te stellen. Kakà Barboza die het nummer DIMOKRANSA schreef, zegt, om te vermijden dat mensen hem aanspreken op de tekst, dat de geesten hem dit verteld hebben en hij het alleen maar opgeschreven heeft. Kaapverdië is omringd door water, dus is rijk aan vissers. NAVEGA gaat over een achtergebleven vissersvrouw, die bidt dat de zee kalm blijft en haar man veilig terug laat komen. SIBITCHI zijn kleine zwarte parels met witte stippen (zie achterkant CD). Het dragen ervan zorgt ervoor dat het kwade oog op afstand blijft. Ze zijn deel van de Afrikaanse erfenis en voeden de collectieve verbeelding. Mayra's moeder en tante kwamen toen ze 14 jaar was kijken toen ze voor het eerst op het podium stond. Ze hadden verwacht dat Mayra zenuwachtig zou zijn maar zeiden na afloop dat ze ballen had: DISPIDIDA  Beluister ook haar interview online ( na afloop van haar concert in het KIT-theater Amsterdam)Meer achtergronden en tourdata: www.mayra-andrade.com/ 

Tracks van Mayra Andrade