Artiest

50 Cent

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. 50 Cent
Amerikaanse rapper die het record op zijn naam schrijft van de snelstverkopende debuutplaat aller tijden in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Van Get Rich Or Die Tryin' gaan in de eerste week meer dan 872.000 exemplaren over de toonbank. 50 Cent, een ontdekking van Eminem, brengt in 2005 zijn tweede solo album uit, The Massacre.

50 Cent (Curtis Jackson) is het echte werk. Een man van de straat die bekend is met de straatcodes en het geweld. In zijn muziek vertelt hij de verhalen van de straat. In combinatie met de catchy refreintjes scoort hij met die verhalen een reeks grote hits.Hij groeit op in Queens, New York. 50 Cent is wees voordat hij zijn tienerjaren bereikt. Hij wordt verder opgevoed door zijn grootouders. Hij verkoopt drugs en schrijft raps die hij uitbrengt op mixtapes.

Zoon

In combinatie met zijn verdiensten als dealer redt hij zich prima. Maar met de geboorte van zijn zoon verandert alles. Hij realiseert zich dat hij een grotere verantwoordelijkheid heeft, en hij stopt met dealen om zich volledig op zijn rap carrière te storten. Hij wordt getekend door JMJ, het label van Run DMC en DJ Jam Master Jay en hij leert de kneepjes van het vak; maten tellen en nummers structureren. Helaas is JMJ verwikkeld in allerlei platenindustrie problematiek en ze kunnen weinig voor 50 Cent betekenen.

De straat

De hitproducenten Trackmasters krijgen lucht van 50 Cent en tekenen hem bij Columbia Records in 1999. Voor hen rapt hij in twee en een halve week 36 nummers. De selectie die hieruit gemaakt wordt is de plaat Power Of A Dollar. Deze plaat wordt echter niet uitgebracht. De nummers belanden wel 'op de straat' en hij wordt berucht op de straten, de voorwaarde voor het succes van iedere hiphop ster. 

Schot

In april 2000 wordt hij negen keer beschoten in Queens. Hij overleeft de aanslag en na negen maanden revalidatie laat Columbia Records hem vallen. Dit weerhoudt 50 Cent er niet van om in eigen beheer nummers en mixtapes te blijven produceren, uitsluitend om de aandacht van de straten te blijven trekken. Ondertussen brengt hij zijn crew, G-Unit, bij elkaar en gaat over op het schrijven van hitgevoelige nummers op bestaande beats, een keuze die zijn muziek bij Eminem brengt.

Eminem

Die verkondigt vervolgens in alle media dat 50 Cent zijn favoriete rapper is. Hiermee is de medewerking van Dr. Dre verzekerd en 50 Cent's carrière komt los. Zijn eerste cd bij Eminem's Shady Records, Get Rich Or Die Trying, komt uit in februari 2003. In november datzelfde jaar verschijnt de eerste plaat in samenwerking met zijn G-Unit crew, Beg For Mercy. In maart 2005 komt zijn tweede solo CD uit, The Massacre. En in november 2005 brengt hij de soundtrack bij zijn film Get Rich Or Die Trying uit, terwijl de hits blijven komen.