Artiest

Sugababes

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Sugababes
Engelse meidengroep die in 2000 voor het eerst van zich laat horen met de hit 'Overload'. De Sugababes scoren in 2002 hit na hit na hit met 'Freak Like Me', 'Round Round' en 'Stronger'.

12-jarigen

Siobhan Donaghy, Keisha Buchanan en Mutya Buena zijn drie goede vriendinnen die het leuk vinden om mee te zingen met de liedjes op de Engelse radio. In 1998 besluiten de drie twaalfjarigen (!) een groep op te richten, The Sugababes. Nog geen twee jaar later biedt London-Sire de tieners een platencontract aan. Het label regelt ook producer Cameron McVey (o.a. All Saints) voor het debuutalbum One Touch (2000). 

Mutya

De suikerbabies blijken niet alleen goed te kunnen zingen, ze schrijven ook op een paar nummers na aan het hele album mee. Ook de eerste single Overload is een compositie van het drietal. De single slaat, met name in Engeland, in als een bom. In Nederland haalt Overload de Top 15. Al snel doen geruchten de ronde dat Siobhan Donaghy de groep heeft of gaat verlaten. De meiden ontkennen stellig, maar aan het eind van de zomer van 2001 maakt Siobhan geen deel meer uit van The Sugababes. Tijdens een interview in Japan zegt Siobhan naar het toilet te gaan, maar keert niet terug. Tegen de tijd dat de andere meiden haar gaan zoeken, krijgen ze te horen dat Siobhan haar koffers heeft gepakt en op weg is naar het vliegveld. Haar reden zijn onduidelijk. De een zegt dat Sugababe Mutya haar mishandelde, de ander zegt dat Siobhan solo wilde gaan. "Waarom had ze het lef niet om te zeggen dat ze erit wilde? Geen ballen, die meid", zegt Mutya in de Q van september 2002. Siobhan behoudt een contract bij London Records na haar vertrek bij de Sugababes, de andere twee worden door de platenmaatschappij gedumpt. Ze worden al snel overgenomen door Island Records en een nieuwe Sugababe wordt gevonden in Heidi Range die ooit deel uitmaakte van Atomic Kitten voor hun succes. 

Angels With Dirty Faces

In 2002 verschijnt de single Freak Like Me (een combinatie van Adina Howards ' Freak Like Me'  en Tubeway Army's ' Are Friends Electric' ) en komt in Engeland binnen op 1. In augustus 2002 komt het bijbehorende album Angels With Dirty Faces uit, samen met de tweede single. Eind september zijn de Sugababes de hoofdgasten bij de Homo 100 op 3FM. De hit na de andere wordt van het album uitgebracht en de Sugababes zijn in heel Europa koninginnen van de hitparade. 

Festivals

Single 'Hole In The Head'  kondigt in het najaar van 2003 de komst van het album ' Three'  aan. De Sugababes gaan op tour en doen verrassend genoeg een aantal festivals aan, waaronder Werchter en Pinkpop. Ondanks de enorme kritieken vooraf ("het is een plastic groep!" "Ze zingen mee met een bandje!" ) weten de dames zich nog aardig overeind te houden op Pinkpop, de tomaten en eieren blijven uit. Wel gaan er steeds meer geruchten over het uiteenvallen van de Sugababes. Heidi, Mutya en Keisha zouden elkaar niet meer kunnen uitstaan, niet meer in één ruimte met elkaar kunnen zijn en al bezig zijn met hun solocarrières. Aan het einde van 2004 verschijnt 'Overload', de opnieuw opgenomen versie van hun eerste hit, maar ditmaal voor de soundtrack van de tweede Bridget Jones film. 'Overload'  wordt opnieuw opgenomen omdat op de eerste versie Heidi nog niet in de band zat...

Taller In More Ways

Het album Taller in More Ways komt in 2005 uit. Daarmee behalen de Sugababes wereldwijd grote successen. De single 'Push The Button' wordt een grote hit. Eind 2005 komt het nummer 'Ugly' uit. 

Exit Mutya

Mutya maakt vanaf haar 13e levensjaar deel uit van de meidengroep, maar besluit eind 2005 om er een punt achter te zetten. Ze geeft aan de band te verlaten wegens persoonlijke redenen, maar ook dat dit niks te maken heeft met de andere meiden. Ze blijven goede vriendinnen.

Enter Amelle

Na het vertrek van Mutya besluiten de Babes een nieuw lid binnen de gelederen op te nemen. Het is de 21-jarige Marokkaanse Amelle Berrabah geworden. Ze valt met haar neus in de boter, want in de lente van 2006 zal de groep meteen op tournee gaan. Het eerste nummer waar Amelle op meezingt is het nummer 'Red Dress'.

Tracks van Sugababes